Kimola Bülten 118#: Elon aşağı, Elon yukarı!

Nov 25, 2022 - 4 min read
Kimola Bülten 118#: Elon aşağı, Elon yukarı!

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Ayrıca bu bülteni podcast olarak dinleyebilirsiniz!

Verizekalılar Podcast 2. Sezon

Verizekalılar Podcast 2. Sezon Başlıyor

Araştırma ve iletişim profesyonelleri için Kimola ekibi tarafından hazırlanan 5 dakikalık podcast yayınımız Verizekalılar, 2. sezonu ile yeniden sizlerle. 🤗 Yeni sezonun bu ilk bölümünde; Google’da en çok neleri arattığımızdan Twitter kullanıcılarının dijital pazarlama potansiyeline, 2022 FIFA Dünya Kupası’nın Türkiye’deki bilinirliliğinden ve sosyal medyanın direkt olarak kullanıcıya ulaşmadaki öneminden bahsediyoruz. 💁Spotify’da dinlemek isteyenleri şuraya, Megaphone’da dinlemek isteyenleri şuraya, Powerapp'te dinlemek isteyenleri şuraya, Apple Podcasts üzerinden dinlemek isteyenleri ise, şuraya alalım. Gelecek bölümlerden haberdar olmak için bildirimleri açmayı unutmayın. 😇

En İyi Dijital Müşteriler

Numerator tarafından ABD’de gerçekleştirilen yeni bir araştırma, e-ticaret perakendecilerinin Twitter kullanıcılarını hedeflemek için nedenleri olabileceğini gözler önüne seriyor. Araştırmanın verilerine göre neredeyse her dört tüketiciden biri (%23), Twitter kullanıcısı. Ayrıca araştırmanın verileri, yüksek gelirli müşteriler arayan perakendeciler için iyi haber olarak; Twitter kullanıcılarının gelir seviyesinin yüksek olma, lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olma ve kentlerde yaşama olasılıklarının, ortalama tüketicilerden daha yüksek olduğunu gösteriyor. Daha da önemlisi Twitter kullanıcıları, ortalama tüketicilere göre sosyal medyayı alışveriş amacıyla kullanma konusunda daha fazla eğilim gösteriyor. Araştırmanın bulguları, her 10 Twitter kullanıcısından 3'ünün (%31) yeni ürün ve hizmetler hakkında bilgi edinmek için (toplam tüketicilerin %21'ine karşılık), %27'sinin özel teklifler için (toplamda %16'ya karşı) ) ve %23'ünün alışveriş yapmak için sosyal medyayı kullandığını ortaya koyuyor (toplamda %17'ye karşı).

 

Alakalı İçerik ile Reklam Rerformansı

Dijital reklamcılık son zamanlarda biraz kriz yaşıyor, her üç internet kullanıcısından biri dijital yorgunluktan şikayet ediyor olsa da, DoubleVerify adına Sapio Research tarafından 18 ülkede 18 yaş üstü 16.608 kişi ile yapılan bir araştırma, bu sorunun çözümünün oldukça basit olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre; katılımcıların %67'si, kendileriyle alakalı içeriğin yanına yerleştirilen bir reklama dikkat etme olasılıklarının daha yüksek olacağını belirtiyor. %61'i ise, dezenformasyon veya diğer zararlı içeriklerin yanında reklam veren bir markadan satın alma olasılıklarının daha düşük olacağını söylüyor. Tüketicilerin %49'u, yanlış bilgilendirmeyi teşvik ettiğini düşündükleri markalara karşı aktif olarak tepki alacaklarını söylerken, reklamverenlerin içerik seçeneklerini dikkate almaya başlamasının tam zamanı gibi görünüyor.

Google’da En Çok Arananlar

Google Global Pazar Analizleri ekibinin, her ay pazar trendlerini derinlemesine anlamak amacıyla tüketici davranışlarını ve milyarlarca güncel arama sorgusunu analiz ettiği araştırmaya göre; kullanıcıların yaptığı aramalarda günlük yaşantılarından derin izler görmek mümkün. Ancak bu aramalar belki de bir harcamanın yapılıp yapılmayacağına, yapılacaksa nereden yapılacağına dair verilen kararları da etkiliyor. Hal böyle olunca Google'da yemekle ilgili yapılan "balık pişirmek için tavalar" (%400’den fazla) ve "airfryer pişirme süresi" (%90’dan fazla) gibi aramaların yanı sıra "yüksek puanlı restoranlar" (%500’den fazla) ve "şu an açık restoranlar" (%600’den fazla) aramalarında artış görülüyor. Eğlencede ise; "bulut üzerinden oyun oynama" (%500’den fazla) ve "gişe filmleri" (%600’den fazla) gibi aramaların artışından kullanıcıların hem internette hem de dışarıda farklı seçenekler aradığını görmek mümkün.

Dünya Kupası Hakkında

Ipsos’un 34 ülkeden 22.538 katılımcı ile gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, Türkiye’de insanların %15’i 2022 FIFA Dünya Kupası'nda mümkün olduğunca çok maç izleyeceğini, %28’i de önde gelen ülkelerin maçlarını seyredeceğini söylüyor. Maç izlemeyecek olan ya da 2022 FIFA Dünya Kupası'ndan haberi olmayanların oranı ise; %40 olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan 34 ülke ortalamasında bireylerin %17’si, futbola tutkulu olduğunu ve mümkün olduğunca tüm maçları seyredeceğini belirtiyor. Türkiye’de bu oran %15. 2022 FIFA Dünya Kupası'nda herhangi bir maçı izlemeyeceğini söyleyenlerin oranı da %40. Türkiye’de insanların 1/3’ünün, 2022 Dünya Kupası hakkında hiç bilgisi yok. Bilgisi olduğunu söyleyenlerin oranı ise; sadece %15. 34 ülke ortalamasında her 10 kişiden 3’ü, 2022 FIFA Dünya Kupası ile ilgili bir fikri olmadığını söylüyor.

Uluslararası Markalara Açılan Bir Kapı

Global-e adına Censuswide tarafından 9 farklı pazarda geçen yıl kendi ülkeleri dışındaki bir perakendeciden çevrimiçi olarak alışveriş yapan 9.000 tüketici ile yürütülen araştırma, özellikle sınır ötesi alışveriş yapan tüketiciler için D2C e-ticaretin dikkate kayda yükselişini gösteriyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, katılımcılara markalı bir ürünü satın almak için tercih ettikleri platform sorulduğunda; yanıt verenlerin yarısından fazlası (%58), pazar yerlerini (%40) ve yerel mağazaları (%35) geride bırakarak, doğrudan bir markanın web sitesinden satın almayı tercih ettiklerini söylüyor. Çevrimiçi alışveriş yaparken katılımcılar, sınır ötesi alışverişin ana etkenlerinin ürün fiyatı (%47), daha geniş ürün yelpazesi (%37) ve daha iyi kalite (%28) olduğunu belirtiyor. Öte yandan, hem Milenyumlar (%54) hem de Gen Z (%55) tüketicileri, sosyal medyayı uluslararası markaları keşfetmek için bir numaralı kanal olarak görüyor.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest