Kimola Bülten 116#: Susar mısın, Gen Z ağlıyor şu an.
İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!
Müşteri geri bildirimlerine kulak verin!
Artık mükemmel ürünü yarattığınıza ve ideal müşteri yolculuğunu oluşturduğunuza göre, her şeyin tamam olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak iş henüz bitmedi. Uygulamada iş ve pazarlama stratejileri, her zaman planladığınız ve umduğunuz gibi gitmeyebilir. Ve işlerin planınıza göre gidip gitmediğini anlamanın en iyi yolu müşteri geri bildirimlerini dinlemektir. İşte bu noktada Kimola'nın, Sosyal Dinleme Aracı olan Kimola Analytics'i kullanarak müşterilerinizi dinleyebilirsiniz. Kimola Analytics hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz şuradan kaydolabilir ve 7 günlük ücretsiz deneme sürecini başlatabilirsiniz! Devamını oku
Gen Z’nin ruh sağlığı iyi değil.
McKinsey Sağlık Enstitüsü (MHI) tarafından, 10 Avrupa ülkesinde 6.000 Z Kuşağı katılımcısıyla gerçekleştirilen araştırma, özellikle benzeri görülmemiş bir küresel ve bölgesel krizler anında insanların ruh sağlığına mercek tutuyor. Araştırmanın en dikkat çekici bulgusuna göre, Z kuşağı diğer kuşaklara göre daha zayıf ve kötüleşen bir ruh sağlığına sahip. Araştırmanın verileri, Z kuşağının %47’sinin küresel iklim değişikliği, %41'inin Ukrayna'daki savaş ve %28'inin COVID-19 nedeniyle yüksek düzeyde stresli olduğunu gösteriyor. Öte yandan Z kuşağı katılımcıları, zihinsel sağlık durumları hakkında konuşurken en rahat olan kuşak olarak karşımıza çıkıyor. Katılımcıların 37'si bir aile üyesiyle, %44’ü de bir doktor veya terapistiyle zihinsel sağlık durumları hakkında rahatça konuşabileceklerini bildiriyor.
Bu Cadılar Bayramı’nda neler giyilecek?
YouGov’un ABD’de 1.000 katılımcı ile gerçekleştirdiği araştırma, Cadılar Bayramı kutlama alışkanlıklarına dair içgörüler sunuyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, katılımcıların dörtte biri bir kostüm giymeyi planladığını belirtiyor. Halihazırda bu yıl için bir kostüm seçmiş olan katılımcılar, daha çok mağazadan satın alma yoluna gidiyor. İnsanların ne tür kostümler giyeceklerine baktığımızda, en popüler cevap kurgusal bir kişi veya karakter (%34) olarak karşımıza çıkıyor. Daha az kişi bir hayvan veya yaratık (%25), tarihten bir kişi (%21), bir kavram (%15) veya bir nesne (%14) gibi giyineceğini belirtiyor. Ayrıca bazıları Cadılar Bayramı kostümlerini başkalarıyla uyumlu giyeceklerini söylüyor. Bir kostüm planlayan katılımcıların %42'si eşleri veya romantik partnerleriyle çift kostümü giyeceklerini, %30'u çocuklarıyla, %19'u ebeveynleri ile ve %13'ü bir arkadaş veya arkadaş grubuyla uyumlu bir kostüm giyeceklerini belirtiyor.
Damak zevkimizden taviz vermiyoruz.
KPMG’nin globaldeki gıda trendlerini anlamaya çalıştığı “Açlık Belirtileri - Yiyecek ve İçecek Tüketiminin Yeniden Şekillenmesi” araştırmasına göre, her 10 kişiden 9’u sağlıklı beslenmenin ömrü uzatabileceğine inanıyor. Katılımcıların %85 sağlıklı bir diyette zaman zaman taviz vermenin bir sakıncası olmayacağını düşünürken, %81'i kendini şımartmak istediğinde, zevkten fedakarlık etmek istemeyeceğini söylüyor. Ayrıca, insanların abur cubur yemesinin başlıca nedenleri, can çekmesi (%64) ve açlığı bastırmak (%60) olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte, genç tüketicilerin ve Z kuşağının, daha pratik ve uygun fiyatlı olduğu için öğünleri atıştırmalıklarla değiştirme olasılığı (%27) diğer yaş gruplarına göre daha yüksek görünüyor.
TikTok restoran kültürünü önemli ölçüde değiştirdi.
- %42'si arkadaşlar veya aileye gitmek için eğlenceli bir yer gibi göründüğü için,
- %38'i yiyecek veya içecek sunmanın havalı bir yolunu gösterdiği için,
- %37'si gösterişli bir atmosfer için,
- %30'u harika bir manzaraya sahip olduğu için gittiğini belirtiyor.
ABD'de ikinci el mobilyada talep patlaması yaşanıyor.
FloorFound tarafından ABD’de 1.000 tüketicinin katılımıyla yapılan araştırma, ikinci el ve iade edilen ürünlere yönelik tüketici talebinde ciddi bir artış olduğunu gözler önüne seriyor. Araştırmanın önemli bulgularına göre, 10 katılımcıdan dokuzu (%89) yeni mobilya satın almadan önce az kullanılmış veya yeniden satış seçeneklerine başvurduğunu söylüyor. (Yeniden satış; sevk edilen, ikinci el, takas, yenilenmiş ve açık kutu/iade edilen ürünleri içeriyor.) Araştırmaya katılanların %73'üne göre, az kullanılmış veya yeniden satılan mobilya almanın en önemli nedeni olarak para tasarrufu öne sürülüyor. Ek motivasyonlar arasında "genelde bulunmayan benzersiz öğeleri bulma" (%39) ve "sürdürülebilirliği destekleme/atıkları azaltma" (%38) yer alıyor.
Dünya hassas Gen Z'ler için bir cehennem mi?
2000 sonrası doğanları kapsayan Z kuşağı nispeten daha iyi bir hayata doğduğu, maddi ve manevi imkânların arttığı, seçeneklerin çoğaldığı ve ebeveynlerin “Benim olmadı, onların olsun” diyerek "bir fanusta" büyüttüğü bir kuşak oldukları için mi bu kadar hassaslar?