Kimola Bülten | Cognitive 5#: 🤖 Yapay zeka sarmış dört bir yanımı.

Nov 07, 2022 - 4 min read
Kimola Bülten | Cognitive 5#: 🤖 Yapay zeka sarmış dört bir yanımı.

Yapay zeka, makine öğrenimi ve Kimola Cognitive'deki yenilikleri derlediğimiz bültenimiz ile sizlerleyiz.

Bülten hakkında soru, görüş ve önerilerinizi Twitter'da @kimolacognitive'i etiketleyerek bizimle paylaşabilirsiniz.

Kimola Cognitive'de Yenilikler

Booking.com Yorumlarını Edinin ve Sınıflandırın

Horeca Yorumlarını Analiz Edin

Bir yere seyehat ettiğinizde alacağınız konaklama, restoran gibi hizmetlerin niteliği, seyahat keyfini de doğrudan etkiliyor. Yılın en beklenen zamanında mutsuz olmamak için tüketiciler de diğer tüketicilerin deneyimlediği ve onayladığı mekanlar arayışında. Bu arayış da seyahat planlarını oluşturma sürecinde tüketici yorumlarına daha fazla önem vermilmesine neden oluyor. Böylece, platformlardaki farklı horeca hizmetlerine ilişkin çevrimiçi yorumların, işletmelere yol gösterici bilgiler sağlaması için analiz edilmesi kaçınılmaz.

İşte tam da bunun için Kimola Cognitive’in tarayıcı eklentisine Booking.com ve Tripadvisor gibi yeni web siteleri entegre ettik. Bununla da kalmayıp sadece sürükle-bırak yaparak otel, restoran ve kafe yorumlarını analiz etmenizi kolaylaştıran yeni bir makine öğrenim modeli oluşturduk. Otomatik sınıflandırmayı başlatmak için şuradan kaydolabilirsiniz!

Dilerseniz, tarayıcı eklentimiz Airset Generator ile Booking.com'dan nasıl veri alabileceğinizi anlattığımız YouTube videosuna da şuradan göz atabilirsiniz.

 

Eğitim seti:

💎 Bu modelde; Booking.com ve Tripadvisor gibi dünyanın dört bir yanından otel, restoran, gezilecek yerler ile ilgili ziyaretçi yorumlarını ve fotoğraflarını içeren sitelerdeki ziyaretçi geri bildirimleri lokasyon, temizlik ve konfor, personel ve hizmet ile yemek olmak üzere 4 etiket ile sınıflandırılmıştır.

💎 Veri analistlerimiz tarafından manuel olarak test edilen model, İngilizce dilinde %93 doğruluk oranına sahiptir.

 

Kimola Bülten

Gelecekteki İşletmelerde Yapay Zekanın Hayati Rolü

Her geçen gün ilerleyen bu yeni teknolojik gelişme çağında, yapay zekanın hem ev hayatımızda hem de iş hayatımızda oynadığı rol ve kullanımı giderek daha önemli hale geliyor. Bugün, yapay zekanın uygulanmasının giderek daha yaygın hale geldiği konusunda neredeyse hiç şüphe yok. Yapay zekanın kuruluşları nasıl dönüştürdüğüne dair küresel bir görüş elde etmek için Deloitte’un 2.620 küresel iş lideriyle yaptığı araştırmaya göre, iş liderlerinin %94'ü yapay zeka kullanımının kritik olacağı konusunda hemfikir. Bu başarının yanı sıre beklenmeyen bir çıktı da var. Yapay zekanın kullanımı artsa da hala iş yapış biçimimizde ilk seçenek değil, hatta çoğu durumda yapay zeka çıktıları incelenmiyor bile. Araştırmaya katılanların %79'u, yaklaşık 3 veya daha fazla türde yapay zeka teknolojisinden faydalandığını söylese de, sahada iyi performans göstermeyen yapay zeka miktarı geçen yıl %17'den bu yıl %22'ye yükseldi. Ancak iyi haber şu ki, iyi performans gösterenlerin oranı geçen yılki %62'ye kıyasla %79'a yükselmiş durumda.

 

AI Zihinleri Okuyor

Texas Üniversitesi'ndeki Bilgisayar Bilimi ve Sinirbilim Departmanından bir grup araştırmacı, insanların beyin aktivitelerinden gelen girdilerle ve bunların arkasındaki anlamla eşleşen kelime dizileri üzerinde çalışabilen, makine öğrenimine dayalı bir yapay zeka modeli geliştirdiler. Nihayetinde bu yapay zekâ, zihin okuyabiliyor. Bu yapay zeka ile teste tabi tutulan bir kişiye, “O gece yatak odamızın yer aldığı üst kata çıktım ve başka ne yapacağımı bilemeden ışıkları söndürüp yere uzandım” cümlesini içeren bir hikaye dinletildi. Yapay zeka, kişinin beyin taramasını analiz ederek şu cümleyi ortaya çıkardı: "Yatak odama geri döndüm, yatağımın nerede olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu, sadece üzerinde uyuyacağımı düşündüm ama onun yerine yere uzandım." Elbette bu cümle, teste tabi tutulan kişinin zihninden geçen direkt cümle olmasa da oldukça yakın. Kaldı ki yapay zekanın, zamanla bu konuda çok daha gelişeceği ortada.

 

Shutterstock, OpenAI işbirliği 

Yapay zeka teknolojisi her yıl geçtikçe hayatımızda daha yaygın hale geliyor. Artık metinleri resimlere dönüştürebilen yapay zekalar görüyoruz ve bu giderek yaygınlaşıyor. Mustafa Kemal Atatürk ile İstiklal Marşı bile yapay zeka ile görselleştirildi. Evet, son zamanlarda adını duymuş olabileceğiniz DALL-E gibi yapay zeka teknolojilerinden bahsediyoruz. Yapay zeka teknolojisindeki son gelişmelere baktığımızda bunun gelecekte ciddi tartışmalara yol açacağı da aşikar. Zira, dünyanın en popüler fotoğraf satış platformu olarak bilinen Shutterstock ile Getty Images'ın şimdiden tartışmaya başlamış durumda. Yakın zamanda Shutterstock, popüler fotoğraf satın alma platformu DALL-E'nin geliştiricisi Open AI ile geniş kapsamlı bir iş birliği açıklayan Shutterstock, birkaç ay içerisinde DALL-E ile Shutterstock'un entegre olarak çalışmaya başlayacağını duyurdu. Bunun üzerine Getty Images CEO'su Peters, diğer fotoğraf satış platformlarının yapay zeka destekli görüntüler satmasını desteklemediğini ve bu noktada Getty Images'in tavrının net olduğunu söyledi.

 

Yapay Zekaya Güvenebilir miyiz?

Yapay zeka tabanlı çıktılara olan bağımlılığımız, hem günlük hayatımızda hem iş hayatımızda sürekli artıyor. Ancak yapay zekanın tahmin ve analizlerine tam olarak güvenmeye istekli miyiz? Bu sistemlere verilen verilerin doğru olduğundan emin miyiz? Karar modelleri ve algoritmalar güncel tutuluyor mu? Önyargısız mı? IBM tarafından Morning Consult ile ortaklaşa olarak dünya çapında 7.502 işletmeyle yapılan yakın tarihli bir araştırmaya göre, bu soruların yanıtları hâlâ havada. Araştırma, güvenin bir öncelik olduğunu, ancak birçok kuruluşun yapay zekanın güvenilir olmasını sağlamak için yeterli adım atmadığını da gösteriyor. Araştırmaya katılanların %85’i, tüketicilerin yapay zeka modellerinin nasıl oluşturulduğu, yönetildiği ve kullanıldığı konusunda şeffaf olan bir şirket seçme olasılığının daha yüksek olduğu konusunda hemfikir. Buna ek olarak, %84'ü "yapay zekanın farklı kararlara nasıl ulaştığını açıklayabilmenin işleri için önemli olduğunu" söylüyor.

 

 

Haftalık Bültenimize Abone Olun

5000+ pazarlama ve araştırma profesyonelinin yer aldığı topluluğumuza katılmak ve tüketici içgörüleri, araştırma ve yapay zeka üzerine içerikleri derlediğimiz içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız haftalık bültenimize abone olun.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest