Kimola Bülten 107#: Tüketici yorumları yükselişte...

Aug 29, 2022 - 4 min read
Kimola Bülten 107#: Tüketici yorumları yükselişte...

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili hazırladığımız Kimola Bülten ile sizlerleyiz! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

İçgörülü bir hafta olsun!

Metin Analizi Nedir?

metin analizi

"Metin Analizi"ni yapılandırılmamış metin verisinden yapay zeka, makine öğrenmesi ve veri analitiği teknolojilerini kullanarak, değerli içgörüler, bilgiler çıkartma süreci olarak tanımlamak mümkün. Metin Analizi ile kişiler / kurumlar binlerce tüketici yorumundan saniyeler içinde elde ettiği içgörüler sayesinde pazarlama aksiyonlarına yön verebilirler. Biz de Kimola'da tüketici içgörülerini ortaya çıkarmak için makine öğrenimi, doğal dil işleme gibi çeşitli metin analizi tekniklerini kullanarak yapısal olmayan metinleri anlamaya kendimizi adadık. Eğer siz de Metin Analizinin tanımına ve tekniklerine dair daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz şu makaleye göz atmanızda fayda var! 

Tüketicinin Marka Sadakati

TechSee tarafından ABD’de 2.706 kişinin katılımıyla yapılan bir araştırma, pandemiden bu yana markalara yönelik tüketici sadakatinin azaldığını ve bunun, çok sayıda tüketicinin rakip markalara geçmesiyle daha yüksek kayıp oranlarına yol açtığını ortaya koyuyor. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, her 3 tüketiciden 1’i herhangi bir markaya sadık kalmadığını söylüyor. Ek olarak, bir markadan memnun olmayanların %43'ü aktif olarak alternatif bir sağlayıcı ararken, yanıt verenlerin çoğu (%57) direkt o markadan vazgeçtiğini belirtiyor. Araştırmanın dikkat çeken bir diğer bulgusu da tüketicilerin %70'inin, bir marka ile ilgili hayal kırıklıklarını başkalarıyla paylaşıyor olması. Katılımcıların %61'i, marka hakkında arkadaşlarına, ailesine veya meslektaşlarına olumsuz görüş bildirirken; birçoğu da sosyal medya hesaplarında (%18), markanın resmi sosyal medya sayfasında veya web sitesinde (%12), çevrimiçi bir forumda (%11) olumsuz bir paylaşım yaptığını söylüyor.

 

Pandemiden Sonra Dijital Yorgunluk

Deloitte’in Birleşik Krallık’ta 4.160 tüketici ile gerçekleştirdiği “Dijital Tüketici Trendleri Araştırması”, dijital cihaz sahipliği ve medya tüketim alışkanlıklarını ortaya koyuyor. Araştırmanın önemli çıktılarına göre, 2021'deki rekor seviyelerin ardından, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı TV'lerin tüketiciler tarafından benimsenmesi bu yıl yavaşlamış durumda. Tüketicilerin dörtte üçünden fazlası (%78) geçen yıla kıyasla, bu yıl teknolojiye daha fazla harcama yapmayı düşünmüyor. Araştırma ayrıca tüketicilerin %78'inin, arkadaşlarıyla daha sık yüz yüze görüşmeyi tercih ettiğini gözler önüne seriyor. Katılımcıların yalnızca %7'si, görüntülü aramayı tercih ederken, sesli aramalar söz konusu olduğunda bu oran %5’e geriliyor.

 

Öğretmenler Öğrencilerin Hayatlarını Nasıl Değiştiriyor?

Okula dönüş sezonu yaklaşırken YouGov’un ABD’de 1.000 katılımcı ile gerçekleştirdiği araştırma, K-12 veya orta öğretim sonrası eğitim gören öğrencilerin, onlar üzerinde önemli bir etkisi olan öğretmenlere sahip olup olmadığına mercek tutuyor. Katılımcıların yarısından fazlası (%53) hayatlarına olumlu bir şekilde dokunan öğretmenleri olduğunu söylerken, %32'si böyle bir öğretmene sahip olmadığını söylüyor. Bir öğretmenin hayatlarını daha iyi hale getirdiğini söyleyen katılımcıların üçte biri, kendileri üzerinde en büyük olumlu etkiye sahip olan öğretmenle 9. ve 12. sınıf arasında tanıştıklarını belirtiyorlar. Araştırma, her 5 katılımcıdan 1’inin ilkokulda veya lise sonrası eğitimlerinde hayatlarını daha da kötüleştiren bir öğretmenleri olduğunu gözler önüne seriyor. 30 yaşın altındaki yetişkinlerin (%28), araştırmaya katılan diğer büyük yaş gruplarına kıyasla böyle bir öğretmenleri olduğunu söyleme olasılıkları daha yüksek görünüyor.

Tüketicilere Göre Müşteri Desteği 

Helpshift’in ABD’de 1.015 katılımcı ile gerçekleştirdiği araştırma, mobil uygulamaların insanların günlük yaşamlarının merkezi haline gelmesine rağmen, birçok markanın, uygulama içi müşteri desteğini göz ardı ettiğini ortaya koyuyor. Tüketicilerin %67'si, akıllı telefonlarında günde birkaç kez uygulama kullanıyor, ancak katılımcıların neredeyse yarısı (%49) markaların uygulama içi müşteri desteğini ihmal ettiğini düşünüyor. Araştırmaya katılanların yalnızca %12'si, aldıkları uygulama içi müşteri desteğinin mükemmel olduğunu belirtiyor. Katılımcıların neredeyse yarısı, uygulama içi müşteri desteğinin eksik (%39) veya yetersiz (%8) olduğunu söylüyor. Bu bağlamda mobil uygulama kullanıcılarının %71'i, kötü bir deneyim yaşarlarsa veya mobil uygulama onlara sorun çıkarırsa rakip bir uygulamaya/ürüne geçeceklerini belirtiyor. Ayrıca katılımcıların %86'sı, uygulama içi iyi müşteri desteği sunan bir markaya daha sadık olacaklarını ifade ediyor.

 

Finans ve Tasarruf Google Arama Trendlerinde

ThinkwithGoogle’ın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde yüksek artış gösteren milyonlarca arama terimini analiz ettiği araştırma, insanların kişisel bütçeleriyle başa çıkmaya çalışırken birçok kullanıcının finansla ilgili çeşitli konular için Google'a başvurduğunu gözler önüne seriyor. Araştırmanın öne çıkan bulgularına göre, "Enflasyon nedir?" bu yıl tüm dünyada arama ilgisi bakımından ciddi bir artışın görüldüğü ifadelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, "pahalı" terimiyle ilişkili olarak "neden" terimine yönelik arama ilgisi yalnızca son 6 ayda tüm dünyada %20 artış gösteriyor. Örneğin, 2022'de Birleşik Krallık'ta "Tereyağı neden bu kadar pahalı?", Fransa'da "Neden hardal kıtlığı var?" ve Almanya'da "Fiyatlar neden artıyor?" gibi ifadelere yönelik arama ilgisinde artış yaşanmakta. Araştırmadan elde edilen bir diğer önemli bulgu, bazı durumlarda enflasyon ile sürdürülebilirliğin birbiriyle yakın bir ilişki içinde olduğunu da gösteriyor. Tüketiciler maliyetleri azaltmanın yollarını ararken uygun fiyatlı alternatiflerin çoğu, beklenmedik bir şekilde çevre için daha iyi olmasıyla öne çıkıyor.

 

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest