Kimola Bülten 106#: YouTube, Premium çıkarmak için gecikti mi?

Aug 22, 2022 - 4 min read
Kimola Bülten 106#: YouTube, Premium çıkarmak için gecikti mi?

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Z Kuşağının Trendi

YouTube adına Ipsos'un 18-24 yaş aralığındaki 5.722 kişi ile gerçekleştirilen araştırmaya ait bulguların yer aldığı “2022 YouTube Kültür ve Trendler Raporu”, genç neslin video izleme tercihlerine dair önemli içgörüler sunuyor. Araştırma, Z Kuşağı’nın %83'ünün rahatlama sağlayan huzur verici içerikler izlemek için YouTube'u kullandığını gösteriyor. Rahatlatıcı videolar diyince akla ilk gelen ASMR videoları, bu kategoride en çok izlenen içeriklerden biri olmaya devam ediyor. Diğer popüler rahatlatıcı içerik çeşitleri arasında doğa görüntüleri, cottagecore videoları ve "garip olduğu kadar eğlenceli" klip derlemeleri yer alıyor. Araştırmanın dikkat çeken verilerine göre, Z jenerasyonun %90'ı farklı bir yerdelermiş gibi hissettiren videolar izlediğini belirtiyor. Bunun yanı sıra, Z kuşağının %69'u kendilerini rahat hissettiren içerik üreticileri veya içerikleri sıklıkla tekrar izlediğini söylüyor. Ayrıca jenerasyonun %82'si, özlediği içerikleri tekrar izlemek için YouTube'u kullandığını belirtiyor.

 

Gençlerin ve Yetişkinlerin Tercihleri

Ofcom’un Birlekşik Krallık’ta 3.556 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmanın bulgularının yer aldığı “2022 Ulusal Medya Raporu”na göre, medya alışkanlıklarındaki nesil farkı rekor seviyeye ulaşmış durumda. Araştırmanın dikkat çeken bulgularına göre, genç yetişkinler şimdi 65 yaş ve üzerindekilere kıyasla, neredeyse 7 kat daha az TV yayını izliyor. 16-24 yaş arası bireyler ortalama olarak bir günde TV karşısında 1 saatten daha az (53 dakika) zaman harcarken, bu son 10 yılda üçte iki oranında bir düşüşün yaşandığını gözler önüne seriyor. Buna karşılık, 65 yaş ve üstü olanlar, uyanık oldukları günün yaklaşık üçte birini, yani günde yaklaşık altı saati (5 saat 50 dakika) TV yayını izleyerek geçiriyorlar. Bu aslında on yıl öncesine göre biraz daha yüksek bir oran. Öte yandan ,18-24 yaşındaki 10 yetişkinden 9’u TV kanallarını atlıyor ve izleyecek bir şey ararken doğrudan dijital yayın platformlarına yöneliyor. Bununla birlikte, 55-64 yaşındaki 10 kişiden 6’sı (%59) ve 65+ yaşındakilerin %76'sı hala ilk olarak TV kanallarına yöneliyor.

 

Arama Motorları ile Paylaştığımız Sırlar

ExpressVPN tarafından Birleşik Krallık’ta 2.000 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırma, insanların arama motorlarına ne sorduğunu, neden sorduğunu ve başkalarının öğrenmesinden endişe duyup duymadıklarına mercek tutuyor. Araştırmanın önemli çıktılarına göre katılımcıların yarısı, sorularına yanıt almak için arama motorlarına başvurmadan bir haftayı nasıl geçirebileceklerini bilmiyor. Bu da insanların arama motorlarına ne kadar bağımlı olduklarını gözler önüne seriyor. Bu arada, yanıt verenlerin yaklaşık %68’i bir soruyu arkadaşlarına sormak yerine, arama motoruna başvurmayı tercih ettiğini söylüyor. İnsanların arama motorlarına en çok sorduğu başlıca sorular ise; hava durumu (%34), yol tarifi (%29) ve kilo/boy (%27) konuları ile ilgili. Ayrıca araştırmaya katılanların yaklaşık %21'i, arama motoruna sordukları bazı soruları tanıdıklarıyla paylaşmaktan çekindiklerini belirtirken, bu konuların başında ruh sağlığı problemleri geliyor. Öte yandan ilişki tavsiyesi söz konusu olduğunda, arkadaşlardan ve aileden gelen tavsiyelere hala değer verildiği görülüyor.

 

Promosyon Mesajları ve Tüketici

Optimove tarafından ABD’de 18 yaş ve üzeri 500 katılımcı ile gerçekleştirilen “2022 Perakende Satın Alma Tercihlerine İlişkin Tüketici Araştırması”na göre, tüketicilerin neredeyse yarısı (%47), çok fazla mesaj alırlarsa bir perakendecinin promosyon mesajlarından vazgeçtiklerini söylüyor. Bunun aksine, %71'i teklifin alaka düzeyine göre promosyon mesajlarına açık olduklarını söylerken, %63'ü bir perakendeciden alakasız mesajlar almaktan hoşlanmadıklarını söylüyor. Tüketicilerin hangi kanallardan alışveriş yaptığı sorulan araştırmada, katılımcıların önemli kısmının (%42) ürünleri çevrimiçi inceleyip mağazadan satın almayı tercih ettiği içgörüsü dikkat çekiyor.

 

Akıllı Mekanlar

Me&u tarafından ABD’de 18-65 yaş aralığındaki 2.296 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırma, yeme-içme mekanlarına dair tüketici beklentilerini inceleyerek, işletmecilere önemli içgörüler sağlıyor. Araştırmanın dikkat çeken verilerine göre, her 10 katılımcıdan 7’si (%70), akıllı teknolojilerin yakında hemen her mekanın bir parçası olmasını bekliyor. Ayrıca, araştırmaya katılanların %66'sı, hesabı arkadaşlarıyla kolayca paylaşabilecekleri bir yemek hizmeti uygulamasını kullanacaklarını söylüyor. Öte yandan, dijital dünyaya doğan milenyumların %52'si, yeni bir mekanı gerçek hayatta ziyaret etmeden önce metaverse'de nasıl olduğunu görmek istediklerini söylüyor. Bunlarla da kalmayıp diğer pek çok sektörde olduğu gibi yeme-içme sektöründe de katılımcıların dörtte üçü (%76) bar ve restoranların fiziksel veya zihinsel engelliler için erişilebilir ve misafirperver olması gerektiğini söylerken, yarısından fazlası (%52) çeşitlilik ve kapsayıcılığı desteklemesini bekliyor.

 

 

Kimola'dan Haftanın Merakları

YouTube yalnızca geniş bir kullanıcı tabanına sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda her gün 1 milyar saatin üzerinde video içeriğinin görüntülendiği son derece etkileşimli bir kullanıcı tabanına sahip. Peki, bu kadar popüler olan YouTube Premium sizce de hayatımıza girmek için geç kalmadı mı?

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest