Kimola Bülten 105#: Trendyol Yemek çıktığı için Yemeksepeti düzelir mi?

Aug 15, 2022 - 4 min read
Kimola Bülten 105#: Trendyol Yemek çıktığı için Yemeksepeti düzelir mi?

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

 Z Kuşağı'nın Bir Markayı Terk Etme Olasılığı

PwC tarafından ABD’de 18 yaş üstü 4.036 tüketici ile gerçekleştirilen araştırma, Z kuşağının bir markayı terk etme ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Araştırmanın dikkat çeken verilerine göre, X Kuşağı’nın %31’ine ve Y Kuşağı’nın %35’ine karşılık, Z Kuşağı’nın %39’u farklı ve gelişmekte olan markaları deneme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor. Ek olarak, Z Kuşağı katılımcılarının %32'si geçen yıl bir markanın ürünlerini satın almaktan vazgeçtiğini söylerken; bu oran X ve Y Kuşağı'nda %27 olarak karşımıza çıkıyor. Tüketicilerin yıllardır sadık kaldıkları markalardan ayrılma nedenleri ise şöyle; 
  • Markaya ait ürünlerden biri veya birkaçı ile kötü bir deneyim yaşama (%37),
  • Markanın müşteri  hizmetleriyle bir sorun yaşama (%32),
  • Toplumda önemli olduğunu düşündükleri bazı konuları desteklemek için markadan ayrılma (%18).

 

Yüksek Gelirli Tüketiciler

Saks Luxury Pulse’nin ABD’de 2.137 kişinin katılımıyla yaptığı bir araştırma; yüksek gelirli tüketicilerin, moda ürünleri ve tatilin yanı sıra zinde kalmak ve sağlıklı hissetmek gibi motivasyonlar ile lüks kişisel bakım kategorisine daha fazla öncelik verdiğini gösteriyor. Araştırmanın öne çıkan bulgularına göre, yüksek gelirli katılımcıların %76'sı, önümüzdeki üç ay içinde, son üç aydakiyle aynı veya daha fazla oranda lüks ürünler satın almayı planlıyor. Ek olarak, ortalama her beş katılımcıdan ikisi (%41) sağlık, dinlenme ve rahatlama, beslenme ve genel öz bakımı pandemi öncesine göre daha önceliklendirmiş durumda. Fitness aktivitelerine önem verenlerin %62'si ise, lüks perakendecilerden spor giyim alışverişi yapmakla ilgileniyor.

 

Sporseverler Reklam Tercihleri

GWI tarafından Teads adına Avrupa ve Güney Amerika'dan 7 ülkede 18-64 yaş aralığındaki 3.833 kişi ile gerçekleştirilen araştırma, sporseverlerin 2022 Futbol Dünya Kupası reklamlarında çeşitlilik, cinsiyet eşitliği ve sürdürülebilirlik görmek istediğini ortaya koyuyor. Araştırmanın önemli çıktılarına göre, 2022 Dünya Kupası’nı, özellikle İngiltere'deki yetişkinlerin %70'i takip etmeyi düşünüyor ve bu da markaların tüketicilerle etkileşim kurmak için büyük bir fırsata sahip olacağını gösteriyor. Futbol severlerin %63'ü, Dünya Kupası yayınlarında gösterilen reklamların çeşitlilik barındırmasının gerektiğini düşünürken, daha fazla cinsiyet eşitliği vurgusu isteyenlerin oranı da %61 olarak karşımıza çıkıyor. Bu oranlar markaların Dünya Kupası reklamlarında, sosyal konuları da ihmal etmemesi gerektiğinin bir kanıtı niteliğinde. Zaten taraftarlarının %65'i, Dünya Kupası sponsorlarının sürdürülebilirliği destekleyen bir iş modeline sahip olması gerektiğine inanıyor.

 

Görünür Dövmeler İçin Bir İnceleme

YouGov’un Birleşik Krallık’ta 2.224 kişi ile yaptığı bir araştırma; çalışanların vücudundaki dövmelere karşı genel tutumun olumlu olduğunu, ancak yüz ve boyun gibi görünür yerlerde olan dövmelere pek de sıcak bakılmadığını ortaya koyuyor. Araştırmanın önemli verilerine göre, 18-34 yaş grubundaki katılımcıların yaklaşık yarısı dövmeler hakkında olumlu hissederken, 45-54 yaş grubunda olumlu hissedenlerin oranı %33'e ve 55 yaş üzeri grupta ise, %13'e düşüyor. Araştırmada ayrıca, her 10 kişiden dördü (%42), özellikle öğretmenlerin görünür dövmelere sahip olmasının kabul edilemez olduğunu söylüyor.

 

Ebeveynler Dijital Dünyada Çocuk Olsaydı

EE tarafından ABD'de 16-65 yaş aralığındaki 1.500 katılımcıyla yapılan araştırmaya göre, ebeveynlerin yarısından fazlası (%52) bugün çocuk olsalar dijital dünya ile başa çıkamayacaklarını düşünüyor. Araştırmanın dikkat çeken diğer noktalarına değinecek olursak; her 10 ebeveynden 6’sı (%60)ı, çocuklarının bile telefon kullanırken kendilerini nasıl koruyacakları konusunda çok az şey bildiğinden endişe ediyor. Ek olarak, anne ve babaların %55'i, çocukları internette uygunsuz bir şey görürse, onu tekrar görmelerini nasıl engelleyeceklerini bilmiyor. Dahası, ebeveynlerin korkuları yalnızca uygun olmayan içeriğe maruz kalmayla ilgili değil, aynı zamanda çocuklarının duygu durumlarına da odaklanıyor. Bu bağlamda ebeveynlerin %24'ü, telefonların çocuklarını gerçekten mutsuz ettiğinden endişe ederken; %66'sı çevrimiçi platformların çocukları korumak için daha fazlasını yapmasını istiyor.

 

 

Kimola'dan Haftanın Merakları

Trendyol Yemek, yıllardır Türkiye'nin pek çok bölgesinde hizmet veren Yemeksepeti'nin en büyük rakiplerinden biri oldu. Ayrıca, son dönemde Yemeksepeti'nin güvenlik ihlali haberleri ile pek çok kullanıcı uygulamayı sileceklerine dair sosyal medyada paylaşımlar yapmaya başladı. Peki, siz Yemeksepeti'ne sadık kalıp uygulamayı kullanmaya devam edenlerden misiniz, yoksa diğer çevrimiçi sipariş uygulamalarına geçenlerden mi?

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest