Kimola Bülten #89: Hiç YouTube'a Sordun Mu?

Apr 15, 2022 - 3 min read
Kimola Bülten #89: Hiç YouTube'a Sordun Mu?

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Tüketici ürün keşfi için en çok YouTube’a bakıyor

ESW tarafından 14 ülkeden 14.697 tüketiciyle gerçekleştirilen küresel bir araştırma, neredeyse bütün kuşakların yeni ürünler keşfetmek için aynı sosyal medya kanalını tercih ettiğini ortaya koyuyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, Z Kuşağı’nın %55'i, Y Kuşağı’nın %53'ü ve X Kuşağı’nın %47'si YouTube'un birincil bir keşif kanalı olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, baby boomer katılımcılarının %36'sı ürün keşfi için Facebook'u kullanıyor ve bunu %34 ile YouTube izliyor. Z Kuşağı katılımcıları için TikTok, sosyal ürün keşfi için %41 ile üçüncü sırada yer alıyor. Y kuşağı için Facebook, ürün keşif kaynağı olarak YouTube'dan sonra (%47) ikinci sırada yer alırken, onu %46 ile Instagram takip ediyor.

 

Dijital dünya sırlarla dolu

YouGov’un ABD, İngiltere, Avustralya ve Singapur'da 18 yaş üstü 6.773 kişi ile gerçekleştirdiği araştırmanın verilerine dayanan ve Imperva tarafından yayımlanan “No Silver Linings” raporu, giderek daha dijital hale gelen bir dünyada tüketicilerin kendilerini kapana kısılmış hissettiğini ortaya koyuyor. Araştırmanın çarpıcı verilerine göre;

  • Yetişkinlerin %16'sı cinsel fantezilerini veya fetişlerini,
  • %14’ü cinsiyetçi, ırkçı, homofobik veya başka türlü rahatsız edici yorumları,
  • %12’si madde bağımlılığını ve %10’u partnerini aldattığı ile ilgili ayrıntıları bir bulut mesajlaşma hizmetinde veya uygulamasında paylaştığını itiraf ediyor.
Hal böyle olunca da katılımcıların %79'u, çevrimiçi paylaşımları sızdırılırsa ciddi sonuçlarla karşılaşabileceklerini düşünüyor. Neredeyse yarısı (%47), bu durumun arkadaşları veya aileleriyle ilişkilerini mahvedeceğini, %39'u ruh sağlıklarını etkileyeceğini ve %28'i şantaja maruz kalacağını söylüyor.

 

Ebeveynler iklim değişikliği hakkında konuşuyor

OnePoll’un ABD’de 5 ila 18 yaş arası çocuğu olan 2.000 ebeveynle gerçekleştirdiği bir araştırma, katılımcıların son iki yolda benimsedikleri çevre dostu alışkanlıkların neler olduğunu inceliyor. Araştırmanın dikkat çeken verilerine göre, her 10 ebeveynden yaklaşık 7’si, pandeminin başlangıcından bu yana ailelerinin daha sürdürülebilir ve çevreye duyarlı hale geldiğini belirtiyor. Ebeveynlerin %63’ü, çocuklarına sürdürülebilirliği öğretmek için aktif adımlar attığını söylüyor. Çocukları iklim değişikliği mücadelesine dahil etmenin yolları söz konusu olduğunda ise, geri dönüşüm (%30) listenin başında geliyor. Bunu artıkları çöpe atmak yerine yemek (%29), daha sağlıklı beslenmek (%28) ve evde şişe su içmek yerine su filtreleri kullanmak (%28) gibi alışkanlıklar takip ediyor.

 

Yemek blogları TikTok’tan daha popüler

Chicory tarafından 1.000 ABD’li tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, günümüz tüketicilerinin yemek planlama ve market alışverişini nasıl yaptıklarına dair fikir veriyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, alışveriş davranışları cinsiyet ve yaş gruplarına göre benzer olmakla birlikte, kadınlar ve 30 ila 40 yaş arasındaki tüketiciler, çevrimiçi alışverişi en çok tercih edenler olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan araştırmaya katılanların %64'ü ne yemek yapacağına karar vermek için yemek blogları ve yemek tarifi sitelerinden ilham aldığını söylüyor. Bu, tüm yaş grupları için geçerli olsa da yemek blogları ve yemek tarifi siteleri, 18 ila 29 yaşlarındaki en genç market alışverişçileri arasında TikTok'tan bile daha popüler görünüyor.

 

6 Wordle oyuncusundan 1'i günlük bulmacalarını tuvalette tamamlıyor

Solitaired™ tarafından görevlendirilen ve ABD’de 1.000'den fazla Wordle oyuncusunun katıldığı bir araştırma son derece popüler bu oyunun, oynayanların yarısından fazlası (%54) için günlük bir takıntı haline geldiğini gözler önüne seriyor. Araştırmanın dikkat çeken bulgularına göre her dört kişiden biri haftada birkaç kez Wordle oynuyor. Katılımcıların Wordle'a başvurduğu en yaygın durumlar ise uykuya dalmadan hemen önce (%26) veya işten eve geldikten hemen sonra (%26). Ayrıca, her dört kişiden biri sabah uyandığında oyun oynadığını ve %16'sı oyunu tuvalette oynadığını itiraf ediyor. Katılımcıların %23'ü de işteyken oyunu gizli gizli oynamaya devam ettiğini söylüyor. 

 

İlgiBilgiler      

World Wide Web'in mucidi Tim Burners Lee tarafından internete yüklenen ilk fotoğraf "Les Horrible Cernettes" adlı parodi müzik grubuna aitti. 

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest