Kimola Bülten #87: Kart Her Şeyi Affeder Mi?

Mar 30, 2022 - 3 min read
Kimola Bülten #87: Kart Her Şeyi Affeder Mi?

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Çevrimiçi alışveriş yaptıktan sonra pişman oluyorlar

Slickdeals tarafından görevlendirilen ve OnePoll’un ABD’de 2.000 tüketicinin katılımıyla yürüttüğü bir araştırma, dört tüketiciden üçünün (%74) internet üzerinden sipariş ettikleri şeylerden pişmanlık duyduğunu gösteriyor. Bu talihsiz satın alımlar, kullanımları sırasında çok erken bozulan elektronik cihazları, tam olarak uymayan giysileri, sahte spor ayakkabıları, rahatsız edici evcil hayvan yataklarını ve hatta uygun olmayan yüz maskelerini içeriyor. Ayrıca, araştırmaya katılanların neredeyse yarısı (%45) talihsiz çevrimiçi alışverişlerini bir daha asla göremeyeceklerini bildikleri bir yere sakladıklarını itiraf ederken; %40’ı bu eşyaları tanıdıklarına hediye etmeyi, %39’u ise iade etmeyi tercih ediyor.

 

Ebeveynler, çocuklarının 'internet zombileri' haline gelmesinden korkuyor

Çevrimiçi güvenlik ve analitik çözümleri platformu olan Lightspeed Systems adına ABD’de okul çağında çocukları olan 2.000 ebeveynin katılımıyla yürütülen bir araştırma, ebeveynlerin %64'ünün çocuklarının internette geçirdikleri süre konusunda endişeli olduğu gözler önüne seriyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, her üç kişiden ikisi, artan çevrimiçi zamanın bir sonucu olarak çocuklarının genel davranışının değiştiğine inanıyor. Öte yandan ebeveynlerin neredeyse yarısı (%49) çocuklarını ödev yapması gerektiğinde internette veya sosyal medyada yakaladığını, %63’ü de çocuklarının internete girmek için bir bahane olarak ödevlerini veya okul için araştırma yaptıklarını söylediğini düşünüyor. Bu yüzündendir ki ebeveynlerin %38'i çocuklarının internet geçmişini rastgele kontrol ediyor ve %37'si çocuklarının cihazlarını yatmadan önce alıyor.

 

Tiktok ve Twitch spor tüketimine öncülük ediyor

Nielsen tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, sporseverler içerik oluşturmada rol oynamaya hevesli ve yeni video tabanlı sosyal medya platformları onlar tarafından popüler hale geliyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, TikTok ve Twitch'in dünya çapında spor haberleri ve içeriği tüketiminde Nisan 2020 ile Ağustos 2021 arasında sırasıyla %30'luk ve %21'lik bir artış görülüyor. Benzer şekilde, Instagram (%6 artış) ve WhatsApp (%4 artış) da spor içeriklerinin tüketiminde artış kaydederken, Facebook (%8 düşüş) ve YouTube (%4 düşüş) gibi daha geleneksel platformlarda spor içeriklerinin tüketiminde düşüş yaşanıyor. Araştırma ayrıca tüketicilerin üçte birinin (%32) spor izlerken sosyal medya platformlarını kullandığını tespit ediyor.

 

İklim değişikliği konusunda uzmanlar ile toplum farklı düşünüyor

YouGov’un ABD’de 1.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırma, toplumun iklim değişikliği hakkındaki düşüncelerinin iklim araştırmacılarının görüşlerinden ne kadar farklı olduğunu anlamayı amaçlıyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, iklim bilimcilerinin %66'sı, yaşamları boyunca iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini görmeyi beklediklerini söylerken, katılımcıların sadece %25'i aynı şeyi söylüyor. Ayrıca katılımcıların iklim değişikliğiyle ilgili endişeler nedeniyle kaygı, keder veya başka herhangi bir sıkıntı yaşadıklarını bildirme olasılıkları (%35) uzmanlardan (%61) çok daha az. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, iklim bilimcilerin, iklim değişikliği ile ilgili savunuculuk yaptıklarını söyleme olasılıkları (%66) katılımcılardan (%25) çok daha fazla.

 

5 kişiden 1’i banyoda veya tuvalette bir şeyler yiyor

Atıştırmalık atağı her an gelebilir, ancak insanların kendilerini şımartmayı tercih ettikleri yer sizi şaşırtabilir. Gizlice bir şeyler atıştırmak için en iyi yer hala yatak olsa da, OnePoll tarafından Birleşik Krallık’ta 2.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırma, her beş kişiden birinin küvetteyken bir şeyler yemekten hoşlandıklarını ortaya koyuyor. Hatta küvet ile de sınırlı kalmayıp, katılımcıların %18’i tuvalette bir şeyler atıştırdığını itiraf ediyor. Öte yandan, insanların alışılmadık yerlere götürdüğü en popüler atıştırmalıklar patates cipsi, çikolata ve kurabiyeler oluyor.

 

İlginç Bilgiler

Saint Lucia, dünyada bir kadının adını taşıyan tek ülkedir.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest