Kimola Bülten #67: Geceler de Bizim Sokaklar da.

Nov 14, 2021 - 3 min read
Kimola Bülten #67: Geceler de Bizim Sokaklar da.

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan içgörüler, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle!

 

Kimola'dan İçgörü Kütüphanesi

Kimola'dan İçgörü Kütüphanesi!

Kimola'nın pazarlama profesyonellerini veriye ve veri kullanımına yakınlaştırmak için yayınladığı Verizekalılar platformunda, koleksiyon değerinde İçgörü Kütüphanesi sizlerle! Kimola araştırmacılarının elinden çıkan bu yazıda, yapay zeka ile tüketici metinlerinin nasıl sınıflandırıldığını anlatıyoruz.

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Kadınlar kendilerini güvende hissetmiyorlar

YouGov’un İngiltere'de 1.667 kişi ile yaptığı araştırma; kadınların, özellikle geceleri yalnız yürümek söz konusu olduğunda, daha güvensiz hissettiğini ortaya koyuyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, geceleri dışarıda tek başına yürüyen kadınların yaklaşık üçte ikisi, bunu yaparken “her zaman” veya “sıklıkla” kendilerini güvensiz hissettiklerini söylüyor. Öte yandan, araştırma her beş kadından birinin geceleri hiç yalnız yürümediği gerçeğini de gözler önüne seriyor. Ayrıca, daha fazla kadın (%63), bir ara sokakta tek başına yürümek ve ilk buluşmaya gitmek (%28) dahil olmak üzere diğer ortak faaliyetler hakkında daha sık korku duyduğunu ifade ediyor.

 

Toplumun çoğu sosyal çevresini kaybetmiş gibi hissediyor

Ipsos'un Türkiye’de 800 kişi ile yaptığı araştırma toplumun; sosyal hayatları ile ilgili değişime ilişkin görüşünü, maske mesafe kurallarına ne kadar dikkat ettiğini ve geleceğe yönelik düşüncelerini inceliyor. Araştırmanın dikkat çeken verilerine göre, her 10 kişiden 6’sı (%62) koronavirüs salgınından dolayı sosyal çevrelerini kaybetmiş gibi hissettiklerini, neredeyse her 10 kişiden 7’si (%66) hayatının bu salgın yüzünden tekdüzeleştiğini belirtiyor. Öte yandan, toplumun büyük bir bölümü sosyal mesafe kuralına hiçbir zaman uyulmadığını (%26) veya nadiren uyulduğunu (%51) düşünüyor. Hal böyle olunca toplum geleceğe yönelik de pek umutlu görünmüyor. Bireylerin %74’ü salgının 2022 yılında da süreceğini düşünüyor ve %66’sı da bundan sonra başka salgınlarla da karşılaşacaklarına inanıyor.

 

Tüketici patili dostları ile

Petco’nun ABD’li 1.000 köpek ve kedi ebeveyni ile gerçekleştirdiği araştırma, evcil hayvanlarını tatil şenliklerine dahil etmeye istekli yepyeni bir evcil hayvan ebeveynlerinin varlığına dikkat çekiyor. Araştırmanın öne çıkan verilerine göre, evcil hayvan ebeveynlerinin beşte dördü (%80), diğer aile üyelerinden ziyade evcil hayvanlarıyla uzun bir tatil geçirmek için daha heyecanlı. Ayrıca, evcil hayvan ebeveynlerinin dörtte üçü (%75) yılbaşı, Şükran Günü gibi özel zamanlarda evcil hayvanlarına hediyeler veriyor ve bunların yaklaşık yarısı diğer aile üyelerinden daha fazla evcil hayvanı için hediye alıyor.

 

Erkekler de kişisel bakıma düşkündür

Qualtrics'in LendingTree adına 2.051 ABD'li tüketicinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmada tüketicilerin neredeyse yarısı (%48), sakallı erkeklerin traşlı hemcinslerine kıyasla para konusunda daha iyi olduğunu düşünüyorken; şu anda sakalı olan erkeklerin %75'i para konusunda daha iyi olduklarını iddia ediyor. Öte yandan, bu yıl erkeklerin %46'sı Movember (Tıraşsız Kasım) onuruna tıraş olmaktan vazgeçeceğini ve/veya bıyık bırakacağını söylüyor. Hatta bu Kasım sadece erkekler değil, kadınların da %24'ü tıraş olmayı atlayacak görünüyor. Araştırmanın bir diğer çıktısına göre, ortalama olarak, erkekler jilet ve tıraş kremi gibi ürünlere ayda 42 dolar harcarken, kadınlar 39 dolar harcıyor. Ayrıca erkekler; masaj (%12), manikür/pedikür (%9), cilt bakımı (%9) ve ağda (%7) için para harcadıklarını belirtiyor.

 

Kadınların cinsel deneyimlerinden memnun değil

Durex’in 2.000 kişi ile gerçekleştirdiği bir araştırmanın bulguları, kadınların neredeyse yarısının cinsel rahatsızlığa katlandıklarını, çünkü neyin 'normal' olduğunu bilmediklerini ortaya koyuyor. Araştırmanın verilerine göre, bu rahatsızlığın en büyük nedeni vajinal kuruluk olurken (%46), onu yeterince uyarılmama (%44) takip ediyor. Öte yandan, ankete katılanların %72'si seks ve kadın cinsel tatmini konusunda bir tabu olduğunu düşünüyor ve beşte üçü seksi açıkça tartışmanın daha kabul edilebilir olmasını dilediklerini söylüyor. Araştırma bunların yanı sıra, kadınların %76'sının okulda seks eğitiminin onlara seks sırasında ne beklemeleri ve kadın cinsel tatmininin neleri gerektirdiği konusunda yeterince bilgi verilmediğini düşündüklerini gösteriyor.

 

 

İlginç Bilgiler        

Çin, dünyada en çok internet kullanıcısına sahip ülke olmasına rağmen, en iyi 10 milyon web sitesinin yalnızca %1,4'ü Çince'yi kullanmaktadır.



Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest