Kimola Bülten #24: İzoleyim, izole!

Dec 30, 2020 - 3 min read
Kimola Bülten #24: İzoleyim, izole!

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

İçgörülü bir hafta olsun!

 

Kimola'dan Verizekalılar bölüm 12 yayında!

Yapayım bilirsin

Araştırma ve iletişim profesyonelleri için Kimola ekibi tarafından hazırlanan 5 dakikalık podcast yayınımız Verizekalılar'ın 12. bölümünde; pazarlamacıların yapay zeka aşkından, online video pazarına, erkeklerin optimistliğinden, kurtarıcımız kredi kartının kullanımına kadar yepyeni araştırmalar ile sizlerleyiz! Spotify’da dinlemek isteyenler şuraya, Megaphone’da dinlemek isteyenler şuraya, Powerapp'te dinlemek isteyenler şuraya, Apple Podcasts üzerinden dinlemek isteyenler ise şuraya.

 

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Tatilin izole olanı makbul

HIS Travel’in 2020 yılı turizm trendleri hakkında yaptığı açıklamaya göre, tüketiciler pandemi ile beraber izole tatillere yöneldi. Glamping camping; tekne; villa ve karavan tatilleri 2020 yılında öne çıkanlar arasında yer alıyor. Google’ın verilerine göre, tatil için villa aramaları %101; bungalov aramaları %42; dağ evi aramaları %85; karavan aramaları %71; tekne aramaları ise %64 oranında artış gösterdi.

 

Tek seferde en çok sipariş edilen ürün

Yemeksepeti’nin, 70 ilin siparişleri ışığında yayınladığı Türkiye’nin 2020 yılındaki sipariş verilerine göre; aynı sepette, tek seferde en çok sipariş verilen ürün, 300 adet ile lahmacun. 2020 yılında Yemeksepeti’nden en çok sipariş verilen gün Cuma; en yoğun sipariş verilen saat ise 19.00-20.00 arası. 2020 yılında öne çıkanlardan biri de kahve tüketimi. Araştırmaya göre, yemek sepetinden verilen kahve siparişi, 2019 yılına oranla 3 kat arttı. Dondurma, sufle, künefe ve sütlaç ise en çok sipariş verilen tatlılar olarak kategorinin öne çıkanları arasında yer aldı.

 

Flurry Analytics

Flurry Analytics’in 2021 yılında mobil endüstriyi bekleyen dönüşümleri ele aldığı tahminlerine göre, 5G’nin benimsenmesindeki hızlanma; uygulama geliştiricilerin 5G’nin sunduğu yenilik ve işlevlere yönelimini beraberinde getirecek. Ayrıca 2019 yılı ve 2020 verileri değerlendirildiğinde; eğitim ve spor alanlarındaki dijitalleşmenin diğer uygulama kategorilerinde de görüleceğine dikkat çekiyor. Flurry’nin verilerine göre, 2019 yılına kıyasla, Sağlık & Fitness kategorisindeki seanslarda %37; Eğitim kategorisinde ise %15 artış görülüyor.

 

Türkiye’de hediyeleşme ve toplumsal fayda

Master Card’ın gerçekleştirdiği “Yeni Yıl Araştırması”na göre, Türkiye’deki tüketicilerin %80’i hediye alırken toplumsal faydayı gözetiyor. Avrupa’da ise bu oran %48. Araştırmaya göre, Türkiye’de tüketicilerin %42’si hediye için bir hayır kurumunu tercih ediyor, %45’i ise hayvan haklarını destekleyen bir hediye alıyor. Ayrıca, araştırmanın ortaya koyduğu verilerden biri de, tüketicilerin duyarlı hediye seçimleri. Tüketicinin ilk tercihi özel çerçeve veya fotoğraf albümü. İkinci sırada ise kişiselleştirilmiş yılbaşı sepetleri yer alıyor. Bunları, dekoratif hediyeler; iyi yaşam ürünleri ve kişiye özel deneyimler takip ediyor.

 

Noel tatilinde etkinleştirilen cihazların %90’ı iPhone

Flurry Analytics tarafından gerçekleştirilen Amerika’daki Noel tatili sürecinde etkinleştirilen cihazları ele alan araştırmaya göre, Noel tatili sürecinde etkinleştirilen cihazların %90’ı iPhone. iPhone 11 en çok etkinleştirilen cihaz oldu. iPhone XR ise Amerika'da en çok etkinleştirilen cihazlar arasında ikinci sırada. Ayrıca, bu listede bulunan fakat Apple olmayan tek cihaz ise LG K30. 

 

 

İlginç Bilgiler

“Jingle Bells” uzayda çalınan ilk şarkı.
NASA’nın Gemini 6A uzay uçuşunun mürettebatı, 16 Aralık 1965’te “Jingle Bells” çalarak tarih yazdı ve uzayda çalan ilk şarkı olarak Guinness Rekorlar listesine girdi. Daha fazla bilgi
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest