Kimola Bülten #23: "Yapayım" bilirsin!

Dec 24, 2020 - 3 min read
Kimola Bülten #23: "Yapayım" bilirsin!

İletişim ve araştırma profesyonelleri için hazırlanan, içgörüye doyuran podcast'imiz Verizekalılar, pandemi süreci içgörüleri, tüketicileri anlamaya yönelik araştırmalar ve tüketici verilerinin kullanım dünyası ile ilgili bu haftanın öne çıkan haberleri sizlerle! Haftalık bültenimize abone olmak isterseniz şu linkten abone olabilir, Kimola'dan tüketici içgörüleri edinmek ve tüketici araştırmalarımız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz de şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

İçgörülü bir hafta olsun!

Kimola'dan Verizekalılar Bölüm 11 Yayında!

Mazeretim var, pijamalıyım ben

Araştırma ve iletişim profesyonelleri için Kimola ekibi tarafından hazırlanan 5 dakikalık podcast yayınımız Verizekalılar'ın 11. bölümünde teknoloji trendlerinden, dijital alışkanlıklara, evden çalışanların pijama sevdasından, tüketicilerin markete gitme stresine kadar yepyeni içgörüler ile sizlerleyiz! Spotify’da dinlemek isteyenler şuraya, Megaphone’da dinlemek isteyenler şuraya, Powerapp'te dinlemek isteyenler şuraya, Apple Podcasts üzerinden dinlemek isteyenler ise şuraya

 

Araştırma ve Veri Dünyasında Bu Haftanın Öne Çıkanları

Pazarlamacıların Göz Bebeği Yapay Zeka

Salesforce’un dünya çapında yaklaşık 7.000 pazarlama lideriyle gerçekleştirdiği araştırma şirketlerin yapay zekaya olan yöneliminin çok hızlı bir biçimde arttığını gözler önüne seriyor. 2018 yılında pazarlamacıların %29’u yapay zekayı kullanırken, 2020’de bu oran %84. Ayrıca yine Salesforce'a göre müşteri deneyimi de her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Müşterilerin %84’ü bir şirketin sunduğu deneyimin, sağladığı hizmet ve ürünleri kadar önemli olduğunu belirtiyor. Öne çıkan diğer bir veri ise müşterilerin %54'ünün, daha önce satın aldıkları bir ürünün reklamı ile karşılaşmaktan rahatsız olduğu. 

 

TV’de YouTube Uygulaması Revaçta

EMEA ülkelerindeki Google yöneticilerinin gelecek yıllara dair trend ve tahminleri, online videoların internet trafiğindeki yerinin artacağı, dijital içeriklerin büyük ekranlara taşınacağı ve tüketicilerin sürdürülebilirlik, geri dönüşüm gibi  kavramlara daha fazla ilgi göstereceği yönünde. Kullanıcıların çevrimiçi videolara olan ilgisinin artması, 2022 yılında internet trafiğinin %80’ini çevrimiçi vidoların oluşturacağına işaret ediyor. Ayrıca pandemi süreci ile beraber,  kullanıcıların büyük TV ekranlarına yönelmesi ve TV’de YouTube uygulamasının izlenme süresinde %80 artış gözlenmesi, bu trendin yükselişine devam edeceğine işaret ediyor. 

 

E-Ticarete Yönelmeyen Kalmasın

Mastercard Türkiye’nin gerçekleştirdiği açıklamaya göre, Türkiye’de 2019 yılında yapılan alışverişlerin sadece %17’si çevrimiçi olurken, 2020’de bu oran %29. Öngörüler 3 yıl içinde bu oranın %38’i bulacağı yönünde. Ayrıca 2020 yılının ilk yarısında e-ticarete yönelen şirketlerin sayısı 4 bin. 2019 yılının ilk yarısına kıyasla, 2020 yılında bu sayıda %50 artış görülmekte. Açıklamada öne çıkan noktalardan bir diğeri ise, salgın döneminde yapılan alışverişlerde, kredi kartı kullanım oranının %45'ten %65’e çıktığı. 

 

Yeni Yılda Kırmızı Çamaşırınız Yok mu

Xsight Research & Consultancy'nin gerçekleştirdiği, Türkiye’nin iç giyim trendleri araştırması, tüketicilerin iç giyim satın alma alışkanlıklarını gündeme getiriyor. Araştırmaya göre, katılımcıların %82’si en önemli alım kriterinin fiyat olduğunu belirtirken; %80’i rahatlık; %67’si kalite olduğunu belirtiyor. Katılımcıların %87’si iç giyim alışverişini mağazadan gerçekleştirdiğini dile getirirken, %37’si internet sitelerinden gerçekleştirdiğini belirtiyor. Araştırmanın ortaya koyduğu ilginç verilerden biri ise, katılımcıların %29’unun yılbaşı için iç giyim alışverişi yapmayı düşünürken, %36’sının yılbaşı için iç giyim alışverişi yapmayı planlamadığı.

 

Yaş İlerledikçe Bireylerin Kendini Sağlıklı Hissetme Oranı 

Avrupa İstatistik Ofisi’nin, Avrupa ülkeleri arasında gerçekleştirdiği araştırmaya göre, yaş ilerledikçe, bireylerin kendini sağlıklı hissetme oranı azalış gösteriyor. Ancak araştırmanın ortaya koyduğu ilginç verilere göre, bu oran cinsiyetler arasında farklılık gösteriyor. Araştırmaya göre 16-44 yaş arasındaki erkeklerin kendini sağlıklı hissetme oranı %88 iken; bu oran kadınlarda %86. 45-64 yaş arasındaki erkeklerin kendini sağlıklı hissetme oranı %67 iken, bu oran kadınlarda %65. 65 yaş üstü bireyler arasında ise; erkeklerin kendini sağlıklı hissetme oranı %43 olurken, bu oran kadınlarda %37. 

 

 

İlginç Bilgiler       

Kediler koronavirüsü iki günde yeniyor!
Letonya'da yapılan bir araştırmada, kedilerin koronavirüs semptomlarını iki gün gösterdikleri tespit edilmiş. Daha fazla bilgi
Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest