Bir Beyaz Yakalının Yaşam Tarzı!

Oct 22, 2018 - 4 min read
Bir Beyaz Yakalının Yaşam Tarzı!

Beyaz Yakalılar Kitlesi’nin ilgi alanlarından yola çıkarak, gün içerisinde neler yaptıklarını belirlediğimiz ve yaşam stillerini daha yakından tanımaya çalıştığımız analizimiz ile sizlerleyiz.

Demografi

Beyaz Yakalılar Kitlesi’nin %71'i erkeklerden %29'u kadınlardan oluşuyor. Kitlemizin ağırlıklı yaş grubu 24-35 yaş aralığındaki kullanıcıları içeriyor.

Beyaz Yakalıların cinsiyet ve yaş dağılımı

Beyaz Yakalıların cinsiyet ve yaş dağılımı

Beyaz Yakalılar sosyal sınıf araştırmalarında ortanın altı sınıftan, üstün altı sınıfa kadar geniş bir dağılım göstermekte. Bu yüzden bu kitlenin içinde gelir dağılımı açısından da bir homojenlik bulunmamakta. Bu yüzden içgörülerimizi orta ve ortanın üstü sınıfı baz alarak oluşturmaya çalıştık.

İlgi Alanları

Beyaz Yakalıların ilgi alanları

Beyaz Yakalıların ilgi alanları

Beyaz yakalıların çoğu büyük şehirlerde yaşamakta ve sabahın erken saatlerinde uyanmaktalar. İşlerine gidip gelirken toplu taşımayı veya özel araçlarını kullanmaktalar. Radyolar ile en fazla etkileşime geçilen saatlere baktığımızda mesai süresi de dahil olmak üzere işe gidiş geliş zamanlarında yoğunlaşma görüyoruz.

Yaşam Tarzı Analizi

Radyolar ile etkileşim saatleri ve müzik dinleme zamanlarının bu süreler içerisinde gerçekleştiği çıkarımını yapmak yanlış olmayacaktır. Müzik başlığının kırılımlarına baktığımızda Beyaz Yakalılar’ın favori müzik türünün caz müzik olduğu görünüyor. Caz’ın ardından pop müzik ve klasik müzik geliyor.

Beyaz Yakalıların radyolar ile en fazla etkileşime geçtikleri saatler

Beyaz Yakalıların radyolar ile en fazla etkileşime geçtikleri saatler

Sabah kahvesi ve müzik ile birlikte mesaisine başlayan beyaz yakalının gün içerisinde siyasi partiler ve haber kaynakları ile etkileşime geçtiklerini gözlemliyoruz.

Günümüz Türkiye’sinde siyasette değişen koşullar hepimizin hayat standartlarını doğrudan etkiliyor. Beyaz yakalılar da bunun farkında gibi görünüyor.

İş Dünyası başlığının kırılımlarında beyaz yakalının en fazla ekonomoi-finans, girişimcilik ve insan kaynakları alanlarına ilgi duyduğunu görüyoruz. Kendi işlerini devam ettirirken aynı zamanda günceli de sıkı bir şekilde takip eden beyaz yakalılar teknoloji ile de yakından ilgili. Bu konular ile ilgili olan fenomenler ile etkileşim saatlerine baktığımızda 21.00–00.00 arasında yoğunlaşma olduğunu görüyoruz.

M. Serdar Kuzuloğlu, en fazla etkileşime geçtikleri reklamcılık ve pazarlama fenomeni.

Beyaz yakalının mesaisi bitse bile iş yaşamı ile ilgilenmekten vazgeçmiyor.

Beyaz yakalının mesaisi bitse bile iş yaşamı ile ilgilenmekten vazgeçmiyor.

Yeniden üretim süresinde bile internet hayatlarımızı etkisi altına almış durumda, fakat beyaz yakalılar bunun dengesini kurmuşlar. Dinlenme faaliyetlerinde, sinema ve edebiyata ilgi gösterirken bir yandan mesleki gündemle de ilgileniyorlar.

Hepimizin hayatının büyük bir parçası haline gelen teknoloji beyaz yakalılar için daha büyük anlamlar ifade ediyor.

Beyaz Yakalılar’ın 4. ilgi alanı olarak spor başlığını görüyoruz. Türkiye’de spor hayatın geniş bir alanına nüfuz ettiği için bu alanda yaşanan gelişmeleri kaçırmak günceli de kaçırmak anlamına geliyor. Sosyalleşmenin bir aracı olarak da kullanılan spora, beyaz yakalılar da yakından ilgi gösteriyor.

Özellikle erkek beyaz yakalılar hafta sonları spor etkinlikleri ile ilgileniyorken, pazartesi geceleri pek uyku tutmuyor gibi.

Spor programları, gecenin ilerleyen saatlerine kadar pazartesi sendromunu atlatmaya eşlik ediyor.

Spor programları ile en fazla etkileşime geçilen gün ve saatler

Spor programları ile en fazla etkileşime geçilen gün ve saatler

Teknolojiye yakından ilgi duyan bir kitlenin bilim ile ilgilenmemesini beklemek yanlış olurdu. Bilimde yaşanan gelişmelerin hayatlarımıza yansıması çok hızlı gerçekleştiği için bu alanı kaçırmak gündemi yakından takip eden beyaz yakalıların yapacağı türden bir hata değil.

Kitle Analizi

İşten eve geldikten sonra bir film ile birlikte dinlenmek ya da hafta sonu vizyona girmesini beklenen bir filmi izlemek için sinemaya gitmek tam da beyaz yakalıların yapacağı türden bir etkinlik. Sinemanın hemen ardından edebiyat başlığının gelmesi beyaz yakalılar’ın kendilerini her alanda geliştirmek için çaba harcadıkları algısını güçlendiriyor.

Edebiyat, sinema ve müzik gibi ilgi alanlarına sahip olan beyaz yakalıların, bu sanatların etkinlikleri ile ilgilenmemesini beklemek yanlış olurdu. Görsel sanat ve kültür başlığı 10. sıradan Beyaz Yakalılar Kitlesi’nin ilgi alanlarına giriyor.

Bu başlığın kırılımlarına baktığımızda hafta sonlarını nasıl değerlendiklerini belirlemek mümkün oluyor. Beyaz yakalılar görsel sanat ve kültür başlığının altında sanat etkinlikleri(konser, gösteri vb.), müzeler, tiyatrolar ve sanat galerileri ile ilgililer. Haftanın yorgunluğunu bu etkinlikler ile atmaya çalışan beyaz yakalılar bir yandan entelektüel gelişimlerini de ihmal etmiyor.

Beyaz yakalılar edebiyat ve sanata ilgili

11.sırada otomotiv sektörünü görüyoruz. Beyaz yakalılar ya toplu taşımadan ya çok sıkıldılar ya da eski arabalarını değiştirmek istiyorlar.Beyaz yakalıların ilgi alanlarının kalitesinden de belli olacağı üzre daha çok lüks sayılan otomotiv markaları ile etkileşime geçmeyi tercih ediyorlar.

Beyaz yakalıların favori otomotiv markaları

Beyaz yakalıların favori otomotiv markaları

E-ticaret de artık hayat pratiklerimizden biri haline gelmiş durumda. Beyaz yakalılara da internet üzerinden alışveriş yapmak daha kolay geliyor.E-ticaret başlığında 1. sırada Hepsiburada, 2. sırada N11 ve 3. sırada Gittigidiyor geliyor.

Sivil toplum başlığında Beyaz Yakalılar Kitlesi’nin toplumsal hassasiyetlerini görüyoruz. Hassas oldukları konular arasında 1. sırada çevre sorunları gelmekte. Beyaz yakalılar çevrenin kirletilmesine ve küresel ısınma konularına duyarlı yaklaşıyorlar. Çevre sorunlarının ardından sağlık ve eğitim sorunları gelmekte.

Beyaz Yakalıların Toplumsal Hassasiyetleri

Ünlüler ile etkileşime geçme oranlarına baktığımızda gazeteciler en önde gelen grup olarak öne çıkıyor. Gazeteciler arasında Ahmet Hakan, Fatih Portakal ve Can Dündar ilk 3'ü oluşturuyor.

1. ilgi alanını en sonra sakladık. Mizah başlığı beyaz yakalıların en fazla ilgi duyduğu alan. Günün stresini atmak ve yeni güne daha iyi bir şekilde başlamak için gülmek, en gerekli ihtiyaçlardan biri. Beyaz yakalılar da iş hayatının yoğun stresinden bu şekilde arınıyor. 21.00 ile 00.00 arasında en yoğun etkileşime geçtikleri mizah fenomenleri uyku öncesi bir rahatlama sağlıyor gibi görünüyor.

Beyaz Yakalılar Kitlesi’nin en fazla etkileşime geçtiği mizah fenomenleri

Beyaz Yakalılar Kitlesi’nin en fazla etkileşime geçtiği mizah fenomenleri

Farklı alanlardan, farklı kitlelerin analizleri için blogumuzu takipte kalın!

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest