Hızla değişen ve gelişen günümüz teknoloji dünyasında hem gündemden haberdar olmak, hem de ani değişimler gösterebilen tüketici görüşlerine mümkün olan en kısa sürede erişebilmek, iletişim ve pazarlama sektöründe çalışanlar için oldukça önem arz ediyor. Peki iletişimciler, tüketici görüşlerini ve yorumlarını ne sıklıkla takip ediyor? Hangi mecralar üzerinden bu takip yapılıyor? Markalar hakkındaki detaylı tüketici iç görülerinin alınabilmesi için aldıkları hizmet yetiyor mu? İşte tüm bu soruların ve daha fazlasının cevaplarını öğrenebilmek için, iletişimcilerin gündelik veriye erişim trendleri üzerine bir anket çalışması yaptık. Hem gündelik konulara olan erişimlerini hem de bir iletişimci-pazarlamacı olarak tüketici görüşlerine ne sıklıkla başvurduklarını anlamak istediğimiz anket çalışmamızın sonuçlarını sizlerle de paylaşıyoruz.
Anketimize toplamda 40 kişi katıldı. Katılanların %97.5'i iletişim ve pazarlama sektöründe çalıştığını belirtirken, %2.5'i farklı bir sektörde çalıştığını beyan etti.
İletişim ve pazarlama sektöründe çalışanların %95'i, gündem takibini Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya kanalları aracılığıyla yaptığını belirtirken, %32,5'i gündemi haber siteleri aracılığıyla, %27.5'i ise whatsapp gibi kapalı gruplar üzerinden yaptığını belirtiyor. Çalışanların %37.5'i Aposto News ve Bundle gibi kürasyonlar ile gündemi takip ederken, %10'u ise TV aracılığı ile gündemi takip ettiğini belirtiyor.
İletişimcilerin %95'i dikkatini çeken bir gündem konusu olduğunda, konu hakkında daha fazla bilgi almak için farklı mecralarda da araştırma yaptığını belirtirken, %5'i ise başka herhangi bir araştırma yapma gereği duymadığını belirtiyor.
Dikkat çekici bir gündem konusu olduğunda, farklı mecralardan da araştırma yapmak ve konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğini belirten iletişimcilerin, %43.5'i günde birkaç kere, %35.9'u haftada birkaç kere, %15.3'ü ise ayda birkaç kere bu araştırmayı yaptığını belirtirken, %5'i "merak ettikçe" ya da "konuya göre ara sıra" araştırma yapıyor.
İletişim ve pazarlamacıların %85'i gündemde dikkatlerini çeken bir konu olduğunda, diğer insanların aynı konu hakkındaki düşüncelerini merak ettiğini ve araştırdığını belirtirken, %15'i diğer insanların görüşlerini araştırmadığını belirtiyor.
İletişimciler, insanların yorum ve görüşlerine en çok Twitter ve Ekşisözlük'ten ulaşıyor.
Dikkatini çeken bir konu olduğunda diğer insanların aynı konudaki görüşlerini de merak eden ve araştıran iletişim ve pazarlamacıların %76'sı bu araştırmayı Twitter üzerinden yaptığını, %71'i Ekşisözlük mecrasındaki paylaşımları okuduğunu, %47'si ise Google'da konu başlığını aramayı tercih ettiğini belirtiyor. Çalışanların %23'ü farklı görüşleri anlamak için YouTube kanallarını kullandığını, %15'i, haber sitelerindeki yorumları okuduğunu ve %10'u ise Facebook paylaşımlarını ve yorumlarını incelediğini belirtiyor. %13'lük kesim ise "Instagram", "Reddit" ve "9gag" gibi diğer mecralar üzerinden bu araştırmayı yaptıklarını beyan ediyor.
İletişim ve pazarlama sektörü çalışanlarının %43'ü diğer insanların yorum ve görüşlerini araştırma ihtiyacı duydukları konuların günde birkaç kere karşılarına çıktığını belirtirken, %40.5'i haftada birkaç kere, %10.8'i ayda birkaç kere bu tarz konulara denk geldiğini ve araştırma yaptığını belirtiyor.
Çalışanların %43.5'i günlük olarak çalıştığı marka hakkındaki tüketici yorumlarını incelediğini belirtirken, %28'i haftada birkaç kere, %7,6'sı sadece kriz durumlarında, %10.2'si marka ile toplantı öncesinde tüketici görüşlerine ve yorumlarına göz attığını belirtiyor. İletişim ve pazarlama sektöründe çalışanların %7.6'sı ise marka hakkındaki tüketici yorumlarına bakmadığını belirtirken, %2'si ise "marka ile ilgili çok bir fikrim yoksa ya da sınırlı bilgim varsa" şeklinde cevaplar veriyor.
İletişimcilerin %74'ü çalıştıkları marka hakkındaki görüş ve yorumları okumak için Twitter'ı, %48'i Facebook'u, %46'sı Youtube'u, %58'i Şikayetvar.com'u, %74'ü Ekşisözlük'ü tercih ettiğini belirtirken, %59'u ise E-ticaret sitelerindeki yorumları okuduğunu belirtiyor. İletişim ve pazarlama sektörü çalışanlarının %43'ü kızlarsoruyor.com, donanımhaber.com gibi forumlardan tüketici yorumlarını takip ettiğini beyan ederken, sadece %23'ü marka ile ilgili tüketici yorumlarını anlamak için satın alınan bir hizmetin düzenli raporlarını okuduğunu belirtiyor.