Stajyerler Anlatıyor: Kimolanian Olmak; Bu Aşk Değil De Nedir?

May 22, 2022 - 4 min read
Stajyerler Anlatıyor: Kimolanian Olmak; Bu Aşk Değil De Nedir?

Merhaba, ben Buket. Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi 4. Sınıf öğrencisiyim. Üniversiteden mezun olmama az bir süre kalmışken bugün Kimola’daki stajımdan mezun oldum. Bu da benim Kimola’da geçirdiğim staj sürecini ve deneyimlerimi size aktardığım blog yazım. 🙃

Kimola ile tanışmam henüz 1. Sınıf öğrencisiyken bölümümün hazırladığı bir kariyer günü sayesinde olmuştu. Kimola’nın yaptığı işleri, sektördeki başarısını ve şirkette staj yapabilme imkanımızı o gün öğrenmiştim. Böylece lisans hayatımdaki hedeflerimden biri Kimola’da staj yapabilmek oldu. 4. Sınıf’a geçtiğimde Kimola’ya staj başvurusu yaparak bu hedefi gerçekleştirmek için önemli olan o adımı attım ve mülakat için görüşme fırsatı yakaladım.

 

Mülakat Sürecim

Mülakatta daha önce alışılagelmiş olan sorulardan ziyade ilgi alanlarım, dinlediğim müzikler, izlediğim filmler, günümü nasıl geçirdiğime dair sorular soruldu. Elbette daha önce edindiğim iş ve staj deneyimlerim, yapay zekaya ve pazarlamaya olan hakimiyetime dair de sorular soruldu ancak mülakatımın ana teması bu konular üzerine değildi. Mülakatta bile özel tasarlanmış bir sürecin en başında olduğmu hissedebiliyordum. Mülakatın ardından heyecanla Kimola ekibinden e-mail bekledim. Üç gün sonra ise görüşmemizin olumlu geçtiğini ve staj için Kimola ekibine dahil olduğuma dair bir e-mail aldım!

Staj kabul maili

 

Staj Sürecim

Olumlu geri dönüşleriyle birlikte 14 haftalık staj serüvenime başlamış oldum. Staj boyunca her sabah 09:10’da ve her akşam 17:45’te tüm ekibin yer aldığı online toplantılar gerçekleştirdik. Toplantılarda yapacağımız işleri paylaşıyor veya bitirdiğimiz işlerin detaylarını aktarıyorduk. Tabii ki gerçekleştirdiğimiz toplantılar sadece bu iki toplantıdan ibaret değildi. Verilen bir işte takılırsak veya anlamadığımız bir yer olursa ekipten herhangi biriyle toplantı gerçekleştirebiliyorduk. Toplantı dışında da eğer bir sorumuz varsa ekiptekilerle sık sık iletişime geçiyor ve sorunlarımızı hızlı bir şekilde çözüyorduk. Kimola ekibi her zaman iletişim halinde olmayı önemsiyor ve verilen işlerdeki durumumuza göre tavsiye vermeyi kıymetli buluyordu. İşlerin zamanında teslim edilmesi, istedikleri formatta yapılması ve kendi fikirlerimi de işlere dahil etmem ekip için oldukça önemliydi. Staj süresince Kimola ekibi bize önemli bize atanan her görevde, sorumluluk ve görev bilincimizi geliştirmek için büyük bir çaba sarf ediyordu. Bu süreçte benim için en önemli olan konuda buydu. Stajyerlerin gelişmesi için çabaları, gerçek sorumluluk vermeleri ve bir takıma dahil olduğumun hissettirilmesi kariyerimin daha en başında ne istediğimi bana göstermiş oldu. Staj süreci boyunca yaptığım işleri hızlıca özetleyecek olursam;

  • Tüketici görüşlerinin yer aldığı metin verilerinin toplanması (web scraping)
  • Temel veri analizi öğrenme ve gerçekleştirme
  • Kimola Analytics ile yaşam stili analizi
  • Teorik yapay zeka ve makine öğrenimi eğitimi
  • Sentiment modeli yapmak için veri sınıflandırma
  • NFT hakkında paydaş yorumlarını analiz ederek bir sosyal araştırma gerçekleştirme
  • Çeşitli blog içerikleri üretme

Öğrendiklerim

Kimola’da stajım boyunca yeni beceriler edindim, farklı bir sektörde deneyim kazandım ve farklı kategorilerdeki tüketici görüşlerini analiz etme fırsatı yakaladım.

Çeşitli verilerin duygu tonunu analiz edebilen makine öğrenim modellerini yaratmak için gerekli eğitim setini oluştururken veri ile uğraşmanın kolay olmadığını ve iyi bir iş çıkarmak için aynı veri seti üzerinde günlerce uğraşılması gerektiğini öğrendim. Sosyal medyayı aktif kullanan biri olarak, sosyal medya üzerinden sosyal araştırma yapabilmek ve tüketici görüşlerini analiz etmek benim için oldukça kıymetliydi.

Kimola’da bize sadece tek bir alanda değil diğer alanlarda da gelişmem için farklı ve birbirinden bağımsız görevler verdi. Böylece kalıplaşmış stajyer algısını da benim gözümde bir kez daha yıkmış oldular.

Neden Kimola?

Kimola’da yaptığım staj boyunca, ekibin bir parçası olarak yürütülen projelere dahil oldum ve bir işin teslim edilme sürecini deneyimlemiş oldum. Bu süreçte, ekipler iş verdikten sonra çıktılarının iyi olması için her zaman destek oldular. İşleri teslim ettikten sonra, yaptığım işlerin iyileşmesi için bazen takdir içeren bazen de eleştirel fakat yapıcı geri bildirimlerde bulundular. Kimola’dan mezun olduktan sonraki iş hayatı konusunda da kendilerinden çeşitli bilgiler edindim. Ekipteki insanlar, sadece Kimola'daki işlerimiz değil, okul hayatımız veya Kimola'dan sonraki hedeflerimiz için de bize fikir verip destek oldular. Bu da Kimola'daki stajı benim için çeşitli görevleri yerine getirdiğim bir sjatın çok ötesine taşıdı. 


Siz de başvurmak isterseniz...

Siz de Kimola’da staj programına başvurmak isterseniz, her sene Yaz ve Kış olmak üzere 2 farklı dönemde staj programları bulunuyor. Stajlar en az 2 ay, en fazla 4 ay sürüyor ve staj sonrasında Kimola’da part-time çalışmak da mümkün oluyor.  Kimola’nın 8. Dönem yaz staj programı KS08 ise 15 Haziran’da başlıyor. Başvuru formuna şuradan ulaşabilirsiniz.

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.

Latest