Kitlelerin Savaşı: Exxen vs Gain

Jul 28, 2021 - 8 min read
Kitlelerin Savaşı: Exxen vs Gain

Araştırdık: Exxen ve Gain'i Kim İzliyor?

Pandemi ile birlikte televizyon ve bilgisayar karşısından kalkamadığımız günlerle birlikte hayatımıza pek çok farklı online platform da dahil olmaya başladı. Başlarda hepimiz için çoğunlukla Netflix ve BluTV’den ibaret olan bu platformların sayısı, yerli dizi-film platformlarındaki çeşitlilikle birlikte artmaya başladı. 2020’nin sonlarında hayatımıza giren iki farklı platform Exxen ve Gain de işte tam pandemi döneminde asosyalliğimizin doruklarını yaşarken hem pazarlama stratejileri ve hedef kitleleri hem de birbirinden farklı teknolojileri ile dikkatimizi çekti. Başlangıçta tereddütle yaklaşan biz izleyiciler, zamanla bu iki farklı ama bir o kadar da tanıdık platforma ısınmaya ve kendimizi yakın hissedebileceğimiz içerikleri keşfetmeye başladık.

Hal böyleyken, dikkat çekici ve gündemde olan konuları araştırmaya hevesli Kimola Ekibi olarak, sizler için Kimola Analytics ürününü kullandığımız ve bu sayede Gain ve Exxen kitleleri üzerine yaptığımız derinlemesine araştırmayı konuşacağız. Lafı fazla uzatmadan sorumuzu sorup, araştırmamıza geçelim o zaman: Exxen ve Gain’i kim izliyor?


DAHA GENÇ BİR EXXEN KİTLESİ

İlk olarak kitlelerin demografileri ile ilgili kısa bir bilgi verelim. Araştırma sonucuna göre, bu iki kitlenin demografileri birbirine oldukça yakın olsa da, Exxen kitlesindeki kadınların ve erkeklerin, Gain kitlesindeki hemcinslerine göre daha genç oldukları görülüyor.

Exxen Kitlesi Yaş Dağılımı

Exxen Kitlesi Yaş Dağılımı

Gain Kitlesi Yaş Dağılımı

Gain Kitlesi Yaş Dağılımı

 

Hayalperest Gain Kitlesi ile Realist EXXEN Kitlesi

Gain VS Exxen

Toplam 1500 Exxen ve Gain kullanıcısının dahil olduğu araştırmada kitlelerin ilgi alanlarındaki farklılıklar oldukça dikkat çekici. Gain kitlesi daha çok sanat, sinema, edebiyat ve belgeseller ile ilgilenirken hayalperest ve maceracı yönünü ortaya koyuyor. Diğer yandan Gain kitlesine göre yaş ortalaması daha düşük olan Exxen kitlesinin şaşırtıcı bir şekilde politika, iş yaşamı, ekonomi ve finansa olan ilgisi ise kitlenin ülke gündemine olan ilgisinin ve daha realist bir bakış açısına sahip olduğunun göstergesi.

Rock ve Klasik Müzik Aşığı Gain Kitlesi ile Rap ve K-pop Dinleyen EXXEN Kitlesi

Rock ve Klasik Müzik Aşığı Gain Kitlesi ile Rap ve K-pop Dinleyen EXXEN Kitlesi

Kitlelerimizin ilgi alanlarındaki farklılıklar bizleri şaşırtsa da sevilen müzik türleri aslında kitlelerin yaş ortalamaları göz önüne alındığında beklenmedik bir sonuç değil. Sanatla yakından ilgili olan daha seküler ve eğitimli Gain kitlesi rock müzik ve klasik müzikle ilgili paylaşımlarla etkileşime geçerken, Gain kitlesine göre daha genç bir grup olan Exxen kitlesinin Türkçe Rap ve dünyayı kasıp kavuran K-pop rüzgarına kapıldığı görülüyor.

Gain Kitlesi Müzik Türleri Kırılımı

Gain Kitlesi Müzik Türleri Kırılımı

Exxen Kitlesi Müzik Türleri Kırılımı

Exxen Kitlesi Müzik Türleri Kırılımı

En Çok Mizahi Paylaşım Yapan Fenomenlerle Etkileşime Geçiliyor!

En Çok Mizahi Paylaşım Yapan Fenomenlerle Etkileşime Geçiliyor!

Peki, Gain ve Exxen kitlesinin dikkatini hangi konularda tweet atan fenomenler çekiyor? Her iki platformun kullanıcılarının cinsiyet ve yaş aralığı fark etmeksizin en çok etkileşimde bulunduğu ilk sırada mizahi paylaşımlar yapan fenomenler yer alıyor.

Gain kitlesinin en çok etkileşime geçtiği fenomen ise M. Serdar Kuzuloğlu. Exxen kitlesinde neredeyse hiç takip edilmeyen biri olan M. Serdar Kuzuloğlu Gain kitlesinin neredeyse her yaş aralığındaki favori sosyal medya fenomenlerinden biri! Sadece mizah değil reklam ve pazarlama alanında tweetler atan kullanıcının sevilerek takip edildiğini söylemek mümkün. Etkileşimde bulunulan diğer hesaplar arasında mizah yönü yüksek İnci Caps, film İlker Canikligil ve “Evrim Ağacı” Youtube kanalının kurucusu Çağrı Mert Bakırcı yer alıyor. Exxen izleyicileri ise hayatla ilgili bilge söylemleriyle öne çıkan “Ramiz Dayı” ve “Behzat Ç.” hesaplarıyla etkileşime geçiyor.

Gain ve Exxen Kitlesi Hangi Sosyal Medya Fenomenlerini Takip Ediyor?

Gain ve Exxen Kitlesi Hangi Sosyal Medya Fenomenlerini Takip Ediyor?

Gain kitlesinin hangi kategorilerdeki fenomenlerle etkileşimde bulunduğunu işaret eden genel tabloya bakıldığında mizah, daily buzz ve bilge söylemler kategorilerini reklam ve pazarlama, ardından kültür ve sanat takip ediyor. Exxen platformu kullanıcıları ise teknoloji, spor ve oyun kategorileri ile ilgileniyor. Gain kullanıcılarının daha akademik ve sanatsal profillerle Exxen kullanıcılarının ise gündemi takip eden profillerle etkileşime geçtiğini görüyoruz. Bu da aslında sanatsal Gain kitlesi ve realist Exxen kitlesi çıkarımını kanıtlar nitelikte.  Exxen platformunun, içeriklerinde popüler Youtuber isimleriyle iş birliği yapması, teknoloji ve spor gibi gündem konuları takip eden izleyicilerin sayısını da açıklıyor. Özellikle 13-18 yaş Exxen kullanıcılarının Berkcan Güven, Aykut Elmas ve Enes Batur gibi sosyal medya fenomenleri ile etkileşimde olması dikkat çekiyor.

Peki Gain kitlesi her zaman sanat sayfalarıyla mı etkileşim de bulunuyor?  18-24 yaş Gain kullanıcılarının takip ettiği sosyal medya fenomenleri arasında Berk Keklik ve Danla Biliç bulunuyor. Berk Keklik’in Gain platformunda sunucusu olduğu “Duraktan Durağa” adlı program sayesinde kullanıcılarla daha fazla etkileşime geçiyor olması ihtimaller arasında!

50 Yaş ve Üzeri Kullanıcılara “Influencerlık” Eden Hesaplar

Gain ve Exxen gibi platformların 50+ yaş grubu tarafından kullanılıyor olması Twitter etkileşimlerinde karşımıza çıkan ilginç bilgilerden biriydi. Benzer influencer kategorilerini takip eden iki kitlenin kullanıcıları arasındaki en büyük fark ise kendini erkek kullanıcıların etkileşimde bulunduğu sayfalarda gösterdi. Gain 50+ erkek kitle daha çok teknoloji, kültür ve sanat ile ilgili sayfalarla etkileşimdeyken Exxen 50+ erkek kitlesinin benzer etkileşimi mizah ve alıntı sayfalarıyla gerçekleştirdiği dikkat çekti.

İLGİNÇ BİLGİ: Daily Buzz kategorisinde yer alan ve takipçilerine her gün yeni bilgi sunan “Her Gün 1 Yeni Bilgi” ise çabuk ulaşılan hap bilgilerle Gain ve Exxen kitlesinin ortak olarak en çok takip ettiği hesap.

Reality Show İzleyicisi Exxen Kitlesi

Reality Show İzleyicisi Exxen Kitlesi

Exxen ve Gain platformlarını kullanan kitlelerin tercih ettikleri televizyon programlarını inceleyip karşılaştırdığımızda Exxen kitlesinde en popüler tv programı türü reality show olurken Gain kitlesinde haber programları öne çıkıyor. Exxen kitlesinin dominant bir şekilde Tv8’de yayınlanan reality show içeriklerinin takipçileri olmaları Exxen içeriklerinde Tv8 programlarında öne çıkan isimleri ve formatları kullanmasının son derece yerinde olduğunu söyleyebiliriz. 

Exxen ve Gain Kitlesi TV Programları Tür Dağılımı

Exxen Kitlesi TV Programları Tür Dağılımı       Gain Kitlesi TV Programları Tür Dağılımı

Gain Kitlesi Global, Exxen Kitlesi ise Yerli Yayınları Takip Ediyor.

Gain Kitlesi Global, Exxen Kitlesi ise Yerli Yayınları Takip Ediyor.

İki platformun en belirgin farklılıklara baktığımızda ise göze çarpan nokta Gain kitlesinin Netflix’de yayınlanan yabancı içeriklerle büyük ölçüde etkileşimde olurken, Exxen izleyicisinin yerel televizyon kanallarında yayınlanan programlarla daha fazla etkileşimde olması olduğunu söyleyebiliriz. Gain kitlesinde %21’lik orana sahip haber kategorisinden sonra en çok ilgi çeken tür %11’lik bir oranla dram olurken Exxen kitlesinde bu kategoriyi %5 ile son sıralarda görüyoruz. Bu veriler düşünüldüğünde ise Gain içerik tercihlerinde Netflix’de yayınlanan dram türündeki programlarla paralel bir yayın anlayışı sürdürürse, hedef kitlesini yakalaması ve varolan kitlesini elinde tutması oldukça olağan görünüyor.

Aynı şeylere gülüp, aynı şeylere üzülüyoruz…

Ünlüler… Ünlülerimiz… Bir toplumun en güzel yansıması televizyonda en çok görülen, hakkında en çok konuşulan insanlardır neticede. Aynı şekilde bir tüketici kitlesini anlamak ve daha iyi analiz etmek için de bazen kitlenin takip ettiği, sevdiği ve desteklediği ünlülere göz atmak oldukça önemlidir. Örneğin, çoğunlukla ana akım programlara ve ünlülere, internet fenomenlerine yer veren Exxen ile daha seküler, seçici ve spesifik bir eğitim düzeyine hitap eden Gain’in kitlelerinin takip ettiği ünlüler arasındaki farklar hiç şaşırtmıyor. Yine de, Cem Yılmaz ve Haluk Levent’in, platform, yaş ve cinsiyet gibi kavramlar fark etmeksizin en çok takip edilen ve etkileşime girilen ünlüler olmaları, bu iki farklı kitlenin kültürel temelde aynı şeylere gülüp aynı şeylere ağlayan insanlar oldukları içgörüsüne yaklaştırıyor bizleri. Bu ünlülerin en çok etkileşime girilen içeriklerini incelediğimizde ise milli bayramlar, sosyal yardım projeleri ve yardımlaşma kampanyalarının ön plana çıktığını görüyoruz. Türkiye’deki izleyici kitlesi, konu birlik olma ve yardımlaşma olunca platform, ünlü ya da marka ayırt etmeksizin bu ünlülerin arkasında duruyor. 

Post-Truth (Hakikat Ötesi) Çağda Haberleri Nereden Takip Ediyorlar?

Post-Truth (Hakikat Ötesi) Çağda Haberleri Nereden Takip Ediyorlar?

post-truth

/ˌpəʊs(t)ˈtruːθ/

sıfat

  • nesnel olan bir gerçeklik karşısında halk kitlelerinin kişisel duygular ve çeşitli çıkarların ağırlık kazanması sonucu varolan gerçekliğin silikleştirilerek, manipüle edilmesi.

Konu haberler ve haber platformları olduğununda Exxen ve Gain’in kitleleri arasındaki farklılıklar yine kendini ele veriyor. Gain’in verilerini incelediğimizde köklü bir haber kaynağı olan BBC Türkçe’nin ilk sıralardaki yerini koruduğun görüyoruz. Doğruluğun ve gerçekliğin bu kadar tartışılır olduğu, yalan haberlerle kitleleri yönlendirmeye çalışan kanalların arttığı böyle bir dönemde, Gain’in kitlesindeki 18-50 yaş arası takipçilerin en çok etkileşime girdiği haber kaynakları arasında Zaytung, Ekşi Sözlük ve Teyit.org gibi gündemin absürt yanlarıyla alay ederken, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak için kurulmuş siteler ön plana çıkıyor.

“Bana duymak istediğim şeyleri söyle”

Exxen’in verilerini ele aldığımızda ise Anadolu Ajans ve NTV, 18-50 yaş aralığında listenin ilk iki sırasına hakim bir şekilde durmakta. Gain’e nazaran devlet destekli haber kaynaklarının ön plana çıkması, hedef kitlesini oldukça geniş tutan Exxen için pek de şaşırtıcı bir sonuç değil. Ayrıca takipçilerin yaşları arttıkça BBC Türkçe, Sözcü, Ekşi Sözlük gibi, Gain’in kitlesi içinde oldukça popüler olan haber kaynakları sıranın aşağılarına gerilemekte olduğu görülüyor.

Hayaller Chanel, Hayatlar….

Hayaller Chanel, Hayatlar

Giyim sektöründe, Exxen kitlesindeki 18-24 yaş aralığındaki kadınlar Armani, Gucci, Burberry, Michael kors gibi lüks markaları yakından takip ediyor. Kadınlarda 24-35 yaş aralığına çıktığımızda görüyoruz ki bu lüx markaların yerini Defacto, LCW, Koton gibi gündelik giyim markaları alıyor. Ayrıca 35-50 yaş aralığında hiç lüks marka göremiyoruz. Exxen kitlesinde lüks markaları görebildiğimiz tek yaş aralığı 18-24 yaş aralığı. TÜİK - Gelir ve yaşam koşulları 2020 araştırması’ na göre 18-24 yaş grubunun gelir durumunu değerlendirdiğimizde bu markaları satın alma durumları pek mümkün değil. Bu nedenle söz konusu markalar bahsettiğimiz yaş aralığı için hayalden ve hayranlıktan öteye geçemiyor. Gain kitlesine bakıldığında ise şaşırtıcı bir fark görüyoruz; neredeyse her yaş aralığında lüks markalara rastlıyoruz. Exxen kitlesinde olduğu gibi, Gain kitlesinde de Louis Vuitton, Dior, Michael Kors gibi lüks giyim markaları 18-24 yaş aralığındaki kadınların en çok ilgilendiği markalar arasında. Ayrıca, Gain kitlesinde yer alan 35 yaşın üzerindeki kadınların ilgilendikleri ilk 10 giyim markasından 6’sı lüks giyim kategorisinde yer alıyor. Bu lüks giyim markalarının arasında Beymen, Armani, Dior gibi markalar görülüyor.

Exxen ve Gain Kitlelelerinin Giyim Markaları ile Etkileşimi

Exxen Kitlesinin Giyim Markaları ile Etkileşimi     Gain Kitlesinin Giyim Markaları ile Etkileşimi

2021 yılında, hemen hemen aynı dönemlerde hayatlarımıza giriş yapan Exxen ve Gain platformlarının izleyici kitlelerini Kimola Analytics platformu üzerinden farkı açılardan analiz ettik.  Kimola Staj Ekibi desteğiyle yaptığımız bu analizin sonucunda, Exxen ve Gain kitlelerinin, demografik (yaş ve cinsiyet) olarak birbirine çok yakın ama yaşam tarzı olarak tam anlamıyla “ayrı dünyaların insanları” olan iki farklı kitle olduğunu söyleyebiliriz. 

İçgörü ile kalın!

Katkıda Bulunan Stajyer Kimolanions:

Eylül Şiri
Ezgi Yavuzbilge
İsmail Poyraz
Merve Çakır
Utku Gençer Gediz

Subscribe to Our Newsletter!

We gather global consumer research news and share them with 3,000+ marketing and research professionals worldwide.